Politika

Kisić: Sprovodimo čitav niz aktivnosti čiji je fokus na prevenciji i suzbijanju nasilja

Komentari

Autor: Tanjug

04/09/2023

-

18:29

Kisić: Sprovodimo čitav niz aktivnosti čiji je fokus na prevenciji i suzbijanju nasilja
Kisić: Sprovodimo čitav niz aktivnosti čiji je fokus na prevenciji i suzbijanju nasilja - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić izjavila je danas da je Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja, u kome je potpredsednica, sproveo čitav niz različitih aktivnosti čiji je fokus na prevenciji i suzbijanju nasilja, kako se tragedija od trećeg maja ne bi ponovila.

"Savet kojim predsedava premijerka se redovno sastaje, radi se o multisektorskom sazivu, osim predstavnika relevantnih ministarstava imamo i nevladine organizacije, međunarodne organizacije, sindikate prosvete. Na tim redovnim sastancima koje imamo smo diskutovali i raspravljali o različitim aspektima" rekla je Kisić za Tanjug.

Dodala je da imaju i odvojenu radnu grupu koja se bavi mentalnim zdravljem, kao i to da je u narednom periodu planirano formiranje mobilnih timova koji će imati edukativna i savetodavna zaduženja.

"U zavisnosti od potreba na nivou lokalnih samouprava kreiraćemo različite radionice sa cijem povećanja nivoa svesti o značaju prevencije nasilja, prepoznavanja nasilja", najavila je Kisić.

Ona je istakla da je platforma "Čuvam te" počela da pokazuje rezultate u punom obimu u kome je zamišljena, jer je u prethodnom periodu imala edukativni karakter, odnosno obuhvatala je predavanja za đake, nastavnike i roditelje o tome kako prepoznati nasilje i kome se obratiti, a sada ima i direktnu aktivnu funkciju, pa je moguće u realnom vremenu prijaviti svaki oblik nasilja.

"Imamo jedan uvezan sistem na nivou MUP-a, tužilaštva, centara za socijalni rad" rekla je Kisić i obasnila kako im je ideja da ne sme da se ćuti, i da ne sme da se desi bilo šta slično onome što se desilo u maju.

Na pitanje o većem broju beba rođenih u julu ove godine u odnosu na jul prošle godine, Kisić je odgovorila da je dobro što je zaustavljen negativan trend stope fertiliteta, iako još uvek Srbija ima negativan prirodni priraštaj.

Ona je podsetila da je vrednost fertiliteta 2011. iznosila 1,4, a prošle godine je bila 1,52, dok je sada 1,63 i Srbija je jedina zemlja u regionu koja beleži ovaj uzlazni trend, ali je i dalje daleko od stope 2,1 koja predstavlja prirodnu reprodukciju.

"Početak godine smo dočekali sa sjajnim vestima, da je u januaru preko 500 beba rođeno više nego u januaru prošle godine, naredni meseci su imali otprilike sličan broj (rođenih beba) kao u istom periodu prethodne godine i sada u julu ponovo imamo skok", rekla je Kisić.

"Podrška roditeljima nikad veća"

Što se tiče roditeljskih dodataka i mera finansijske podrške, Kisić smatra da su one "nikad veće".

"Finansijska podrška porodicama sa decom je nikad veća, 2011. godine finansijska podrška nakon rođenja prvog deteta je bila 31.000 (dinara), sada je 366.000, to je 12 puta više, kada je u pitanju treće dete sada je vrednost (dodatka) 2 miliona  dinara, a za četvrto dete 3 miliona dinara" rekla je Kisić i dodala da je jako ponosna na subvenciju za stanove, za prvu nekretninu za majke i podsetila da je do sad nešto više od 350 majki ostvarilo pravo na ovu subvenciju.

"Uz sve ove sistemske mere pronatalitetne politike na nivou države, gotovo sve lokalne samouprave se trude da daju dodatne mere na nivou svoje samouprave i onda smo mi želeli da ih podržimo u tome", smatra Kisić.

Ona je podsetila da je država podelila 400 miliona dinara, koje su primile 52 lokalne samouprave, za čitav niz različitih mera kakve su povećanje kapaciteta vrtića, rekonstrukcije vrtića, izgradnje terena u blizina škola, parkova, besplatnih udžbenika, prevoza za decu...

Na pitanje da kaže nešto više o održavanju manifestacije "Dani porodice" u Perlezu, Kisić je najavila čitav niz različitih aktivnosti koje će ta manifestacija obuhvatiti, kao što su puzijada, gde će biti nagrađena najbrža beba, takmičenje majki u trci na štiklama, bračni maraton u kome će priznanje dobiti bračni par sa najdužim brakom...

"Dani porodice u Perlezu 9. i 10. septembra su pravi praznik porodice, porodičnih vrednosti, tradicionalnih vrednosti, roditeljstva, dece i dečjih osmeha", istakla je ona.

Kisić je najavila učestvovanje Srbije na konferencijama o populacionim politikama u Budimpešti i Egiptu, i podsetila je kako je Srbija jedna od retkih zemalja koje ima posebno ministartsvo koje je fokusirano samo na aktivnosti koje jačaju porodicu, koje promoviše populacionu politiku i pronatalitetne mere.

Komentari (0)

Srbija