Politika

Srpska lista: Odbacujemo ultimatum Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

06/09/2023

-

14:41

Srpska lista: Odbacujemo ultimatum Prištine
Srpska lista: Odbacujemo ultimatum Prištine - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Srpska lista poručila je danas da odbacuje ultimatum prištinskih vlasti da napusti prostorije u Kosovskoj Mitrovici u kojima je smešteno nekoliko institucija Republike Srbije i zahteva da se to pitanje rešava u dijalogu Beograda i Prištine, a u kontekstu uspostavljanja Zajednice srpskih opština, kako je predviđeno sporazumima iz 2013. i 2015. godine.

Kako se ukazuje u saopštenju, namera prištinskih vlasti je da po svaku cenu nastave sa eskalacijom situacije na terenu i okupiraju zgradu u Kosovskoj Mitrovici u kojoj su smešteni Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Služba Direkcije Fonda PIO, Kosovsko-mitrovački upravni okrug i Centar za socijalni rad Vučitrn.

"Podsećamo da pomenute institucije Republike Srbije godinama unazad pružaju usluge svim građanima bez razlike, kako Srbima tako i Albancima, Bošnjacima, Gorancima, Romima, Turcima i ostalima, a da 40 porodica živi zahvaljujući radu ljudi koji su zaposleni u ovim institucijama. Progon i nasilna okupacija ove zgrade bi ugrozila ostvarivanje ljudskih i građanskih prava za desetine hiljada ljudi, kako iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, tako i iz oblasti socijalne zaštite najugroženijih slojeva stanovništva", ističe Srpska lista. 

U saopštenju se takođe poziva međunarodna zajednica da u trenucima krhkog mira uloži maksimalne napore i spreči režim iz Prištine da eskalira situaciju i izazove dodatne tenzije koje mogu imati nesagledive posledice na terenu.

 

Komentari (0)

Srbija