Politika

Hil: Srbija uspeva da se izdigne iznad dnevne politike i globalnih kriza

Komentari

Autor: Tanjug

07/09/2023

-

12:29

Hil: Srbija uspeva da se izdigne iznad dnevne politike i globalnih kriza
Kristofer Hil - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador SAD Kristofer Hil izjavio je danas na konferenciji "Dan Amerike u Beogradu", da odnosi Srbije i SAD ne mogu da zavise od onoga šta kažu i misle neke treće zemlje.

Odnosi Srbije i SAD treba da se baziraju na starteškoj saradnji, da razvijamo strateški dijalog, jer odnosi ne mogu da budu formirani na osnovu onoga šta se događa ili šta misli neka treća zemlja, rekao je ambasador na panelu "Hard toks", na kojem je govorio zajedno sa ambasadorom Srbije u Vašingtonu Markom Đurićem.Hil je ocenio i da Srbija uspeva da se izdigne iznad dnevne politike i globalnih kriza.

"Ali i pored svakodnevne politike i globalnih kriza poput rata u Ukrajini, Srbija uspeva da se izdigne iz situacije i nastavi svoje aspiracije vezane za ulazak u EU", naveo je Hil koji je na panelu govorio i o značaju težnje Srbije ka evropskim integracijama, kao i o inovativnostima koje naša zemlja ostvaruje posebno na polju tehnologije.

Govoreći o tim težnjama, Hil je podsetio je i na uspeh srpskih sportista. 

"Nismo tako dobri kao vi u tenisu, ali težimo tome, a nismo tako dobri kao vi u košarci, ali radimo na tome", naveo je Hil.

Srbija je, kako je dodao, inventivna zemlja koja se brzo transformiše, posebno u tehnološkom smislu, a SAD joj ostaju važan partner i kada je reč o uslugama.Ambasador Hil je ocenio da je potrebna veća razmena ministara između dve zemlje koji bi prenosili iskustva.

On je dodao da je bio veoma zadovoljan sastankom dvojice predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Ukrajine Volodimira Zelenskog u Atini.

Hil kaže da su svi svesni da su Srbija i SAD imale uspone i padove u dugoj saradnji i da ti odnosi ne treba da budu opterećeni prošlošću.Ambasador je dodao da mu je važno što vidi uspešnu saradnju Srbije, srpske vojske i  Nacionalne garde Ohaja i naglasio da bi voleo da vidi još takvih uspešnih primera saradnje.

Podsetio je i da je Srbija domaćin EKSPO 2027, i naglasio da je Srbija to globalno priznanje dobila i kao rezultat saradnje koju je razvila sa zemljama sveta.Hil je rekao da ga raduje i prisustvo general-majora Džona Harisa koji je na početku skupa ukazao na činjenicu da se neumorno radi na jačanju međusobnih odnosa Srbije i SAD. 

Citirajući Ruzvelta rekao je da je pred sadašnjim generacijama veliki izazov i tereti koji treba da se ponesu. 

Čast je biti s ljudima koji su spremni da preuzmu odgovornost, rekao je Haris i dodao da su među tim ljudima predsednik SAD, predsednik Srbije, ambasadori, ali i načelnik Generalštaba Vojske Srbije njegov pirijatelj general Milan Mojsilović.
 

Komentari (0)

Srbija