Politika

Žigmanov: Pitanje istopolnih zajednica nije samo pitanje zakona

Komentari

Autor: Tanjug

07/09/2023

-

14:47

Žigmanov: Pitanje istopolnih zajednica nije samo pitanje zakona
Tomislav Žigmanov - Copyright Tanjug/Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, učestvovao je danas na otvaranju Konferencije o ljudskim pravima, održanoj u Kulturnom centru Beograda u okviru ovogodišnje "Nedelje ponosa". 

Žigmanov je ocenio da borba protiv stereotipa, predrasuda i diskriminacije nije trka na 100 metara, već maraton, navodeći da ona zahteva upornost, istrajnost, razumevanje, dijalog i uvažavanje, čak i onda kada se ne slažemo, saopštilo je Ministarstvo.

On je istakao da nemamo zakonsku regulativu kada je reč o istopolnim zajednicama, niti sveobuhvatnu regulativu o položaju transrodnih i interseks osoba, ali je naglasio da pitanje istopolnih zajednica, prava transrodnih i interseks osoba nije samo pitanje zakona, već pitanje izgradnje kulture ljudskih prava, uvažavanja i, nadasve, svakog ponaosob, te da zakoni i promena svesti moraju ići ruku pod ruku. 

Žigmanov je kazao da najpre moramo razgovarati i dogovoriti se, postići konsenzus, da bismo zatim obezbedili i uslove za primenu zakona.

Istovremeno, zakonske norme, kako je naglasio, menjaju dodatno društvene odnose i stavove, razbijaju predrasude i stvaraju uslove za dalje unapređenje. Istakao je da su ti procesi pokrenuti, teme otvorene, nisu nepoznanica i nisu nevidljive i poručio da je Ministarstvo partner u ovim procesima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija