Politika

SAD i EU kritikovale Abasove komentare o Jevrejima i Drugom svetskom ratu

Komentari

Autor: Tanjug

07/09/2023

-

19:15

SAD i EU kritikovale Abasove komentare o Jevrejima i Drugom svetskom ratu
Mahmud Abas - Copyright Tanjug/AP/Amr Nabil

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija kritikovali su danas komentare palestinskog predsednika Mahmuda Abasa o pogromu nad Jevrejima u Drugom svetskom ratu i antisemitizmu.

Služba za spoljne poslove EU navela je u saopštenju da su izjave Abasa, koje je izneo krajem avgusta na sastanku Revolucionarnog veća njegovog pokreta Fatah, "bile lažne i obmanjujuće".

Portparol EU za spoljne poslove rekao je da su Abasove izjave uvreda za milione žrtava holokausta i njihove porodice, dodavši da "takve izjave mogu poslužiti samo za zaoštravanje tenzija u regionu" i ocenivši da "ne služe ničijim interesima", preneo je Rojters.

Specijalna izaslanica SAD za praćenje i borbu protiv antisemitizma Debora Lipstad pozvala je Abasa da se hitno izvini za ono što je nazvala "antisemitskim primedbama". 

Krajem avgusta Abas je rekao da su Jevreji bili meta nacističke Nemačke zbog, kako je naveo, njihove "društvene uloge" pre nego zbog njihove religije. On je često izazivao osude međunarodne zajednice zbog svojih primedbi o holokaustu tokom kog su nacisti ubili oko šest miliona Jevreja u Drugom svetskom ratu, podseća britanska agencija.

Palestinske vlasti imaju ograničenu samoupravu na teritoriji koju je Izrael okupirao u bliskoistočnom ratu 1967. godine, a Palestinci nastoje da uspostave nezavisnu državu. 

Abasove primedbe osudio je i nemački ambasador u Izraelu Štefen Zajbert, koji je napisao na platformi Tviter da Palestinci zaslužuju da čuju istorijsku istinu od svoga vođe, a ne njeno izobličenje.

Tokom posete Berlinu prošle godine, Abas je dobio kritike od nemačkog kancelara Olafa Šolca zbog toga što je optužio Izrael da je počinio "50 holokausta" kao odgovor na pitanje o 50. godišnjici napada palestinskih militanata na izraelski tim na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija