Politika

Vučić o zahtevu opozicije za vanrednim izborima: Postoji raspoloženje da se izađe u susret zahtevima bivšeg režima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/09/2023

-

13:33

Vučić o zahtevu opozicije za vanrednim izborima: Postoji raspoloženje da se izađe u susret zahtevima bivšeg režima
Vučić o zahtevu opozicije za vanrednim izborima: Postoji raspoloženje da se izađe u susret zahtevima bivšeg režima - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je o zahtevu predsednika dela opozicije za raspisivanjem vanrednih izbora razgovarao sa predstavnicima političkih partija vlasti i da vidi da tu postoji raspoloženje da se izađe u susret zahtevima, kako je rekao, bivšeg režima. Sada, kako je naveo ostaje hiljadu tehničkih detalja kako da se to i u kom trenutku sporvede. On je rekao da će razgovori o tome početi nakon sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu 14. septembra i Generalne skupštine Ujedinjenih nacija od 19. do 26. septembra.

"Ja želim da kažem da sam zagovarao sa predstavnicima političkih parija vlasti i vidim da tu postoji raspoloženje da se izađe u susret zahtevima bivšeg režima. Ne vidim da bilo ko ima potrebu po svaku cenu da čuva svoju fotelju. Sad ostaje hiljadu tehničkih detalja kako da to i u kom trenutku sporvede", rekao je o  i dodao da je od toga važnije da prođu razgovori oko KiM i sednica GS UN.

"Onda ćemo mi da napravimo zajedničke sastanke sa predstavnciima vlasti da ih zamolim da uzmu sve pretnje i molbe predstavnih bivšeg režima, a onda ći, u skladu sa Ustavom, doneti odluku o tome. To je važno za demokratiju Srbije i da se poštuju zahtevi predstavnika vbivšeg ređžima, da se zna da prava i zahtwvi manjine moraju da se poštuju. Verujem i da kad ubedljivo pobede, a videćemo ko će, da će i oni to u budućnosti omogućčavati nekome ko bude tražio", rekao je on. 

On je rekao da su opozicione stranke posle tri meseca promenile ploću i da "posle priče kako Srbiji nisu potrebni izbori i kako će da me najure motkama ako ih raspišem, sada izašli sa zvaničnim zahtevom u Skupštini tražeći izbore na svim nivoima".

Rekao je i da nije uobičajeno da na tako agresivan način to zahtevate i kad smatrate da imamo mnogo drugih poblema da to bude najvažniji problem, ali da niko nije vezan za fotelju. Osvrnuo se i na situaciju u Narodnoj skupštini.

"Želim da zahvalim predstaniviicima u NSRS koji su uz nezapamćen teror doneli važne zakone, od kojih se neki tiču i lečenja naše dece", rekao je on.

"U sredu ili četvrtak idem ui Brisel"

Vučić je rekao da u sredu ili u četvrtak ide u Brisel na razgovore sa prištinskom delegacijom. On je rekao da je to obaveza, jer smatra da je dijalog jedini način da se reše problemi, a oni se nagomilavaju.

"Dan pošto je generalni sekretar NATO Jens Stoltenbarg rekao da očekuje značajne konsultacije na bilo kakve akcije na severu Kosova, albanski specijalci su ušli u fabriku Ivo Lola Ribar u Zubinom Potoku. To je njihova želja da dokažu kako njihovoj sili nema granica. Nastavili su sa hapšenjem Srba za neka stara krivična dela", rekao je on  i dodao: 

"Imamo 401 napad na Srbe od dolaksa Kurtija na vlast, 41 eskalatrosni potez Kurtijevog režima na severu pokrajine ove goidne, 15 napada na srpsku decu, 56 napada na verske objekte... Ipak, iako je bilo teško, uspli smo da iz pritvora budu pušteni četvoro Srba sa severa i šestoro iz Štrpca. U pritovoru su i dalje šest ljudi, dok je iz kućnog pritvora da se brani sa slobodne pušten Dejan Pantić".

Prema njegovim rečima, mi smo pokazali dobru volju i razgovarali, ali nema nikakvog razgovora o tome da Srbi napuste svoja vekovna ognjišta. 

"Pokušali su da uvedu svoje policajce u Kosovskoj Mitrovici, da uplaše zaposlene da ih izguraju iz grade i kažu sami su napustili. Svakoga dana režim Aljbina Kurtija ne bavi se ničim drugim do maltretiranjem i progonom Srba. Naš odgovor trudimo se da bude umeren i smiren, ali i dovoljno snažan da naši ljudi razumeju šta je to što mi možemo da uradimo. Iako su nam ruke vezane, tražimo bezbroj načina da pomognemo našem narodu", rekao je Vučić. 

"Kurtijev režim će nastaviti iseljavanje institucija"

Vučić je rekao da će iseljavanje institucija očigledno Kurtijev režim nastaviti, a da će "naš narod će gledati kako da se toj meri demokratski suprotstavi". 

On je rekao da Priština namerava da nastavi sa protivzakonitom eksprorpijacijom zemljišta u vlasništvu Srba ili društvenom vlasništu, uprkos tome što su to osudili najviši zapadni zvaničnici i uprkos tome što je to protivno Briselskom sporazumu i što niko ne želi nikakve baze. Rekao je da je to još jedan mogući prostor za ekslaciju situacije. 

"Takođe, blokada srpskih prozvoda traje već tri meseca i proizyvodi katastgrofalne posledice, pogotovo u bolnicama. Ministarstvo zdravlja pkušava preko drugih zemalja kako da sopremi lekove i potrošni materijal i Kosovsku Mitrovicu i Gračanicu", rekao je on.

Vučić je naveo i da u ponedeljak ide u Skoplje, u okviru inicijative Brdo-Brioni, a nakon toga u Brisel, pa potom i Mađarsku i u Njujork, na sednicu GS UN gde će "imati važne sastanke sa najvišim zvaničnicima sveta. 

"U ponedeljak ćemo u Skoplju  imati razgovore o okviru inicjative Brdo - Brioni, dan ili dva posle idemo u Brisel na razgovore sa Aljbinom Kurtijem, dan pre ili dan posle ukoliko sve stignemo idemo u Mađarsku na Veliki demografski samit koji organizuje predsednica Mađarske Katalin Novak. Dva dana posle toga imamo praznik 15. septembra - Dan spskog jedinstva gde ćemo imati više važnih događaja, posle toga dva ili tri dana idemo za Njujork, gde imamo važnu sednicu Generalne skupštine UN gde ćemo imati više  izuzetno značajnih sastanaka sa predstavnica vlada i mnogim drugim visokim zvaničnicima iz celog sveta, gde ćemo opet pokušati da predstavimo Srbiju na jedan primeren dostojanstven, a istovremeno ozbiljan i odgovoran način", rekao je Vučić.  

On je dodao da je molba i njegov zahtev predstavnicima EU i SAD i tradicionalnim prijateljima Kini i Rusiji da kroz argumente sagledaju situaciju na Kosovu i Metohiji, ne kroz to ko je stvarao kosovsku nezavisnost, već da vidimo ko je zaista proizvodio nemire i sukobe  i kome je to u interesu, ako ni na koji način nije učestvovao.

"Ne može želja i borba Srbije da se poštuje njen ustav i da se poštuje međunarodno javno pravo i da se poštuje povelja UN, da bude protumačeno kao provokacija. Jer Srbija na terenu nikakve mere nije preduzimala da bi dolazilo do bilo kakve eskalacije i problema i sukoba. Nažalost, neki drugi jesu, moja molba je svim ljudima u međunarodnoj zajednici, razumemo mi kampanje i plaćene kampanje i zašto se određeni tekstovi i emisije proizvode i sve političke interese razumemo. Kada je u pitanju očuvanje mira i osnovih principa povelje UN, onda svi ti interesi ne mogu da budu ispred svega ovoga", rekao je Vučić. 
 

Komentari (0)

Srbija