Politika

Srbija i RS obeležavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave: Predsednik Vučić građanima čestitao praznik

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

15/09/2023

-

08:21

Srbija i RS obeležavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave: Predsednik Vučić građanima čestitao praznik
Srbija i RS obeležavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave: Predsednik Vučić građanima čestitao praznik - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Srbija i Republika Srpska danas obeležavaju zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Centralna manifestacija biće u hali "Čair" u Nišu.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se u znak sećanja na 15. septembar 1918. godine, kada je srpska vojska u Prvom svetskom ratu, zajedno sa saveznicima, probila Solunski front. Praznik se u Srbiji i Republici Srpskoj praznuje zajedno od 2021. godine.

Skup svake godine počinje intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije "Moja Republika" i "Bože pravde". I ove godine, kao i prethodnih, zvaničnici su pozvali sve pripadnike srpskog naroda da na kućama istaknu zastavu- "trobojku".

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležen je sinoć vatrometom u bojama srpske zastave sa Kule Beograd, kao i projekcijom crveno-plavo-bele trobojke na fasadi Kule, saopštila je kompanija Belgrade Waterfront (BW).

Čestitku povodom praznika uputio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je objavio danas fotografiju srpske zastave i čestitao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. 

"Srbijo, srećan Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave", napisano je na fotografiji srpske zastave, koju je Vučić objavio na Instagram nalogu "avucic".

 

 

Vučić je čestitku građanima Srbije povodom praznika uputio i sinoć iz Budimpešte.

"Moramo da slavimo našu zastavu, našu crveno-plavo-belu trobojku, naše pretke koji su nam ostavili otadžbinu, kako bismo umeli da cenimo budućnost naših potomaka, zbog kojih sve radimo'', rekao je predsednik Srbije.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave biće obeležen danas centralnom manifestacijom u Nišu, kojoj će, kako je najavljeno, prisustvovati i predsednik Vučić.

Praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se na dan kada je 1918. godine probijen Solunski front, a na osnovu odluke vlada Srbije i Republike Srpske o zajedničkom obeležavanju ovog datuma.

U gradovima Republike Srpske istaknute srpske trobojke

Republika Srpska i Srbija danas obeležavaju veliki nacionalni praznik - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a tim povodom u gradovima Srpske istaknute su srpske trobojke.

U Prijedoru od jutros zastave Srbije i Srpske krase ulice, škole i ustanove.

Derventa je prekrivena trobojkama. 

Na Trgu srpske vojske u Mrkonjić Gradu održan je prigodan program pod nazivom Pozdrav zastavi, koji su pripremili učenici Osnovne škole "Petar Kočić", prenela je RTRS.

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske pozvalo je građane i instuticije u Srpskoj da danas vidno istaknu zastavu Republike Srpske povodom Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Centralna manifestacija povodom proslave ovog jedinstvenog praznika biće održana večeras u niškoj hali Čair.

Veterani Srbije i RS raširili zastavu preko mosta na Drini

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave veterani Srbije i Republike Srpske raširili su danas srpsku zastavu dugu 50 metara preko mosta na Drini Bajina Bašta – Skelani.

Događaj je organizovalo Udruženje veterana 63. padobranske brigade u saradnji sa veteranskim udruženjima iz Republike Srbije i Republike Srpske, a prisustvovalo je oko 120 veterana.
Pevačka grupa “Zvuci sa kamena” iz Novog Sada otpevala je pesme: Trobojka, Padobranska himna, Ovo je Srbija, Tamo daleko…

Predsednik Udruženja veterana 63. Padobranske brigade Vidoje Kovačević kazao je da je ovaj praznik pokazatelj jedinstva srpskog naroda, a da je srpska zastava neokaljana kroz vekove, sačuvana u borbama i da je most na Drini "idelano mesto da se spoji sa braćom iz Republike Srpske".

"Simbolika je da na današnji dan pošaljemo poruku mira, razumevanja, tolerancije i da naše zastave budu dične i ponosne na junake koji su ih čuvali, a ujedno da se setimo naših stradalih junaka koji su dali živote za  zastaavu“, poručio je Kovačević.

 

Komentari (0)

Srbija