Politika

Srpska lista: Kurtijeve pretnje ne treba shvatiti olako, potrebna međunarodna osuda

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2023

-

13:17

Srpska lista: Kurtijeve pretnje ne treba shvatiti olako, potrebna međunarodna osuda
Srpska lista: Kurtijeve pretnje ne treba shvatiti olako, potrebna međunarodna osuda - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Srpska lista je upozorila danas da pretnja, koju joj je uputio premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, ne sme bili olako shvaćena i zahteva jasnu osudu međunarodnih aktera.

"Nakon što je ponovo pobegao od pregovora i zalupio vrata dijaloga visokim predstavnicima Evropske unije u sred Brisela, Aljbin Kurti je neposredno ispred sedišta EU gde se vodi dijalog uputio ogoljenu i brutalnu pretnju srpskom narodu i Srpskoj listi, rečima da će u narednom periodu 'da plate i da pate' i time otvorenu pokazao pravo lice agresora koji gaji mržnju prema svemu srpskom", ističe se u saopštenju. 

Kako se napominje, ova pretnja se ne sme olako shvatiti, jer dolazi od nekog ko se nalazi na čelu kosovskih institucija i ko je u prethodnom periodu na delu pokazao nameru da eskalira situaciju, izazove sukobe, da stvarajući tenzije ugrozi mir na ovim prostorima i bez dokaza i osnova hapsi i progoni Srbe.

"Ako smo za dve godine Kurtijevog režima imali upucavanje Srba, pa čak i srpske dece, prebijanje, hapšenje i zatvaranje naših sugrađana bez ikakvih dokaza, otimanje srpske zemlje kroz lažnu eksproprijaciju, etnički motivisane napade na Srbe i Srpsku Pravoslavnu Crkvu širom Kosova i Metohije, zabranu lečenja, vakcinisanja, ali i zabranu održavanja srpskih izbora, postavlja se pitanje šta nam to Kurti obećava rečima da ćemo platiti i patiti, čime planira da dodatno ugrozi opstanak i ostanak srpskog naroda i šta se može očekivati u narednom periodu", dodaje se u saopštenju. 

Srpska lista napominje da je od Aljbina Kurtija i njegovih poslušnika juče očekivala odgovor kada će deeskalirati situaciju na severu, formirati Zajednicu srpskih opština, osloboditi neosnovano uhapšene Srbe, kada će povući ilegalno prisutne specijalne jedinice i lažne gradonačelnike sa severa Kosova i Metohije, a dobila je brutalne pretnje.

"Pretnje koje su upućene su monstruozne i dolaze u trenutku krhkog mira na ovim prostorima, te zahtevaju jasnu osudu međunarodnih aktera, zemalja Kvinte, Evropske unije i svog slobodoljubivog sveta, ali ujedno otkrivaju pravo lice Aljbina Kurtija i njegovog okupacionog režima", ističe Srpska lista.

U saopštenju se naglašava da ove pretnje neće uplašiti ni sunarodnike, niti članove Srpske liste u nameri da istraju u svojim pravednim zahtevima i demokratskoj borbi za mir, prava srpskog naroda i prestanak okupacije koji Kurti sprovodi na severu Kosova i Metohije. 
"Mi znamo da smo svoji na svome i da želimo mir, sigurnu budućnost i bolji život za Srbe i sve građane na Kosovu i Metohiji", piše u saopštenju.
 

Komentari (0)

Srbija