Politika

Saliven i Ji se sastali na Malti, dve strane održale "iskrene, sadržajne i konstruktivne" razgovore

Komentari

Autor: Fonet

17/09/2023

-

23:37

Saliven i Ji se sastali na Malti, dve strane održale "iskrene, sadržajne i konstruktivne" razgovore
Saliven i Ji se sastali na Malti, dve strane održale "iskrene, sadržajne i konstruktivne" razgovore - Copyright Tanjug/AP/Susan Walsh, Tatan Syuflana

veličina teksta

Aa Aa

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednosti Džek Saliven i kineski ministrar spoljnih poslova Vang Ji sastali su se ovog vikenda na Malti, saopštili su Peking i Vašington, dok dve najveće svetske ekonomije nastoje da stabilizuju odnose.

Dve strane održale su "iskrene, sadržajne i konstruktivne" razgovore tokom brojnih sastanaka održanih 16. i 17. septembra, prema objavljenim odvojenim izjavama Bele kuće i kineskog Ministarstva spoljnih poslova, preneo je Rojters.

Salivenov sastanak sa Vangom bio je poslednji u nizu razgovora na visokom nivou između američkih i kineskih funkcionera koji bi mogli postaviti temelje za sastanak američkog predsednika Džoa Bajdena i kineskog predsednika Si Đinpinga kasnije ove godine.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su se obe strane složile da zadrže komunikaciju na visokom nivou i održe bilateralne konsultacije o azijsko-pacifičkim i pomorskim pitanjima i o spoljnoj politici.

Bela kuća je dodala da su se obe strane "obavezale da narednih meseci održe ovaj strateški kanal komunikacije, da nastave sa dodatnim angažmanom na visokom nivou i sa konsultacijama u ključnim područjima", prenosi RSE.

Vašington je naveo da je Saliven "uočio važnost mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu", dok je Vang upozorio Sjedinjene Države da je pitanje Tajvana "prva nepremostiva crvena linija kinesko-američkih odnosa", navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Moguća prilika da se sastanu Bajden i Si je samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u San Francisku u novembru. 

Komentari (0)

Srbija