Fokus

SAD izdvojile 65 miliona dolara za policiju Haitija u borbi protiv nasilja bandi

Komentari

Autor: Tanjug

23/09/2023

-

14:00

SAD izdvojile 65 miliona dolara za policiju Haitija u borbi protiv nasilja bandi
Tanjug/AP/Odelyn Joseph - Copyright Tanjug/AP/Odelyn Joseph

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države odobrile su dodatnih 65 miliona dolara za pomoć policiji Haitija i uputile apel Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da formalno podrži raspoređivanje multinacionalne bezbednosne misije u toj karipskoj državi kao pomoć u borbi protiv nasilja bandi.

Govoreći u petak na sastanku u Njujorku o situaciji na Haitiju, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da bi misija koju predvodi Kenija mogla biti raspoređena "u roku od nekoliko meseci", prenosi Rojters.

"Zaista nemamo vremena za gubljenje", poručio je Blinken govoreći o Haitiju, zemlji koja je prošle godine zatražila pomoć u borbi protiv bandi koje u velikoj meri kontrolišu prestonicu Port-o-Prens.

Savet bezbednosti UN mogao bi već sledeće nedelje da glasa o rezoluciji koju su predložile SAD, a kojom se podržava raspoređivanje multinacionalne policije, potvrdili su Rojtersu diplomatski izvori.

Iako SAD nisu obećale učešće svojih snaga u misiji na Haitiju, Blinken je rekao da Bajdenova administracija sarađuje sa američkim Kongresom sa ciljem da se obezbedi 100  miliona dolara za logističku podršku multinacionalnoj bezbednosnoj misiji.

 


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet