Fokus

Hunta: Gutereš ometa puno učešće Nigera u Ujedinjenim nacijama

Komentari

Autor: Tanjug

23/09/2023

-

15:16

Hunta: Gutereš ometa puno učešće Nigera u Ujedinjenim nacijama
Hunta: Gutereš ometa puno učešće Nigera u Ujedinjenim nacijama - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vojna hunta koja je preuzela vlast u Nigeru optužila je danas generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da “ometa” puno učešće te zapadnoafričke zemlje na godišnjem sastanku svetskih lidera u UN kako bi umirila Francusku, bivšeg kolonizatora Nigera, i njene saveznike.

Odluka da se ne dozvoli izaslaniku hunte da govori na Generalnoj skupštini UN u Njujorku mogla bi da “potkopa svaki napor da se okonča kriza u našoj zemlji”, rekao je pukovnik Amadu Abdramane, portparol oficira koji su smenili predsednika Nigera Mohameda Bazuma u julskom puču, prenosi AP.

Hunta je želela da bivši ambasador Nigera u UN Bakari Jau Sangare, koji je postao ministar spoljnih poslova nakon puča, govori u njeno ime na Generalnoj skupštini. Međutim, Bakari nije dobio akreditive da prisustvuje nakon što je ministar inostranih poslova svrgnute vlade Nigera poslao UN pismo u kom je to telo ”obavestio o prestanku funkcije gospodina Bakarija kao stalnog predstavnika Nigera pri UN”.

Portparol hunte optužio je bivšeg ministra Hasumija Masudua za “veleizdaju” i naveo da je Guterešov jedini interes “da se drži odlučnosti Francuske i Evropske unije da kazne Niger i njegov narod po svaku cenu za njihov patriotski izbor”.

Abdramane je takođe optužio zapadnoafrički blok zemalja ECOWAS za mešanje.

“Uz saučesništvo Francuske i dvojice šefova država ECOWAS-a koji govore francuski, generalni sekretar Ujedinjenih nacija je zalutao u vršenju svoje misije, ometajući puno učešće Nigera u radu 78. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija”, rekao je Abdramane.

ECOWAS i zapadne zemlje, poput Francuske, i dalje priznaju Bazuma kao legitimnog lidera Nigera.
 

Komentari (0)

Svet