Fokus

Azerbejdžan odbacuje optužbe Pašinjana o etničkom čišćenju u Nagorno-Karabahu

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2023

-

16:56

Azerbejdžan odbacuje optužbe Pašinjana o etničkom čišćenju u Nagorno-Karabahu
Azerbejdžan odbacuje optužbe Pašinjana o etničkom čišćenju u Nagorno-Karabahu - Copyright AP/Gaiane Yenokian

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana odbacilo je danas optužbe jermenskog premijera Nikola Pašinjana da azerbejdžanske vlasti sprovode etničko čišćenje u Nagorno-Karabahu.

Pašinjan je prethodno na sednici vlade rekao da će čitavo jermensko stanovništvo napustiti Nagorno-Karabah za nekoliko dana, preneo je TASS.

On je rekao da je "to direktan čin etničkog čišćenja i deportacije", što je Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana kategorički odbacilo.

"Odbacujemo izjavu jermenskog premijera Nikola Pašinjana da su jermenski stanovnici regiona Karabah u Azerbejdžanu navodno podvrgnuti etničkom čišćenju", navodi se u saopštenju.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev posetio je danas grad Džabrail u Nagorno-Karabahu, nekoliko dana nakon što su azerbejdžanske snage u munjevitoj vojnoj akciji ponovo preuzele kontrolu nad tim planinskim regionom, prenosi Rojters.

Predsedništvo Azerbejdžana nije preciziralo kada je poseta realizovana, ali je verovatno to prvi odlazak Alijeva u Nagorno Karabah od azerbejdžanske ofanzive.

Azerbejdžan je 19. septembra pokrenuo vojnu operaciju u Nagorno-Karabahu, nazvavši je "antiterorističkim merama lokalne prirode" za obnavljanje ustavnog poretka u regionu.

Predsednik samoproglašene Republike Nagorno-Karabah Samvel Šahramanjan potpisao je danas ukaz o raspuštanju svih institucija od 1. januara iduće godine, kada će ona prestati da postoji.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan veruje da u Nagorno-Karabahu za nekoliko dana neće više biti Jermena, a prema poslednjim podacima njih preko 68.000 napustilo je region nakon azerbejdžanske ofanzive.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet