Fokus

Šizofrenija, bipolarni poremećaj, depresija: Pogoršalo se stanje kontroverznog učesnika protesta na Kapitolu

Komentari

Autor: Rojters

25/07/2021

-

18:46

Šizofrenija, bipolarni poremećaj, depresija: Pogoršalo se stanje kontroverznog učesnika protesta na Kapitolu
Šaman Kjuanona - Copyright AP/Manuel Balce Ceneta

veličina teksta

Aa Aa

Kontroverzni učesnik nereda u američkom Kapitolu Džejkob Čansli poznat pod nadimkom "Šaman KAnon" pregovara o mogućem sporazumu sa tužiocima, nakon što su zatvorski psiholozi utvrdili da pati od različitih mentalnih bolesti, rekao je njegov advokat.

Advokat odbrane Albert Vatkins rekao je da su službenici Federalnog zatvorskog zavoda (BOP) dijagnostikovali kod njegovog klijenta prolaznu šizofreniju, bipolarni poremećaj, depresiju i anksioznost, prenosi Rojters.

Nalazi BOP-a, koji još nisu javno objavljeni, sugerišu da se Čanslijevo mentalno stanje pogoršalo zbog stresa i boravka u samici u zatvoru u Aleksandriji u državi Virdžinija, rekao je Vatkins.

On je dodao da se Čanslijevi podaci o mentalnom zdravlju iz 2006. godine dok je bio pripadnik američke mornaric poklapaju sa dijagnozom BOP.

Portparol američkog tužilaštva odbio je da komentariše slučaj.

 

 

Džejkob Entoni Čansli, koji sebe zove Džejk Anđeli, poznat kao "čovek sa rogovima", jedan od najupeštaljivijih pristalica Donalda Trampa koji su upali na Kapitol nakon što je tadašnji predsednik u vatrenom govoru tvrdio da je njegov izborni poraz u novembru rezultat prevara.

Čansli je bio među ruljom Trampovih pristalica koja je 6. januara upala u zgradu Kapitola dok su se članovi Predstavničkog doma Kongresa SAD okupljali kako bi potvrdili pobedu novoizabranog predsednika Džoa Bajdena. U napadu je poginulo pet osoba, uključujući policijskog službenika Kapitola. 

Čensli se sam predao FBI-u i optužen je za nasilni ulazak u zgradu i divljačko ponašanje na terenu Kapitola. U neredima je postao prepoznatljiva figura nakon što je fotografisan bez majice, prekriven tetovažama, noseći rogove i s licem u bojama američke zastave.

Rekao je da je u D.C. došao "kao deo grupe, s drugim 'patriotama' iz Arizone, na zahtev predsednika", 

Sudija fedaralnog suda odbio zahtev za puštanje iz pritvora

Sudija federalnog suda odbacio je nedavno zahtev optuženika Džejkoba Čenslija iz Arizone, poznatog po nadimku Kenon Šaman, da mu se odobri puštanje iz pritvora dok čeka suđenje zbog učešća u napadu na Kapitol hil 6. januara.

U obrazloženju odluke ispisanom na devet stranica, okružni sudija Rojs Lambert je ukazao da branilac optuženog "nije pružio nikakve nove informacije koje imaju materijalni značaj" i mogu da utiču da se donese odluka da on bude pušten iz pritvora, prenosi Rojters.

Ova odluka je doneta tačno šest meseci od napada na zdanje američkog Kongresa.

Čensli se podvrgao psihijatrijskoj proceni u Birou za izvršenje zatvorskih sankcija da bi se ustanovilo da li je sposoban da prati suđenje.

Njegov advokat zatražio je da bude pušten iz pritvora navodeći da novi dokazi potvrđuju da držač zastave koji je nosio Čensli ne može da se iskoristi kao oružje.

Komentari (0)

Svet