Fokus

Bajden: Sastanak sa Sijem moguć, ali još nije organizovan

Komentari

Autor: Tanjug

06/10/2023

-

22:44

Bajden: Sastanak sa Sijem moguć, ali još nije organizovan
Bajden: Sastanak sa Sijem moguć, ali još nije organizovan - Copyright Tanjug/AP/Alex Brandon, Eraldo Pere

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da bi se potencijalno mogao sastati sa kineskim kolegom Si Đinpingom na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje sledećeg meseca u San Francisku.

''Takav sastanak nije organizovan, ali postoji mogućnost'', rekao je Bajden na pitanje o mogućnosti direktnog sastanka između njih dvojice, prenosi AP.

Poslednji put Bajden i Si razgovarali su na samitu G20 u Indoneziji prošle godine.

Zvaničnici Bele kuće su ranije poručili da se nadaju da će dvojica lidera uskoro razgovorati, kao i da zvaničnici administracije rade na tome da Kina pristane na sastanak.

Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan i kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji razgovarali su prošlog meseca na Malti, nakon što su državni sekretar SAD Entoni Blinken, ministarka finansija Dženet Jelen, sekretarka za trgovinu Đina Raimondo i izaslanik za klimatske politike Džon Keri u poslednjim mesecima putovali u Peking na sastanke sa najvišim kineskim zvaničnicima.

Lider većine u Senatu Čak Šumer trebalo bi da predvodi dvostranačku kongresnu delegaciju u na putovanju u Kini sledeće nedelje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet