Fokus

Rozental za Euronews Srbija o sukobu Izraela i Hamasa: Ovo nije operacija, ovo je rat

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/10/2023

-

14:28

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U izraelskom Ašdodu situacija od jutros je mirna nakon jučerašnjih raketnih napada na ovaj grad. Arijela Rozental, direktorka Odeljenja za međunarodne odnose u Ašdodu u Izraelu u razgovoru za Euronews Srbija kaže da grad funkcioniše kao i inače, osim što nema nastave, pa su deca sa roditeljima kod kuće i svi znaju kako treba da reaguju u hitnim situacijama.

Sukob Izraela i Hamasa je ušao u četvrti dan, nakon što je palestinska militantna grupa ispalila nekoliko hiljada raketa na Izrael, a ovi uzvratili ofanzivom. Broj žrtava na obe strane broji više od 1.500, a najveći sukob od Jomkipurskog rata ne daje čak ni naznake da bi se uskoro mogao privesti kraju.

"Ne očekujem nikakve diplomatske pregovore, nikada nismo bili u ovako užasnom i traumatičnom ratu. Ovo je udar na nezavisnost države Izrael. Nikada se nismo suočili sa ovakvom brutalnošću od holokausta. Ovde se radi o jednoj fundamentalističkoj i terorističkoj vojsci i ovo nije operacija, ovo je rat"

Dešavanja u Izraelu možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

Premda ostaje mnoštvo pitanja na temu da li je Hamas mogao biti sprečen, Rozental kaže da je sada najvažnije da Izrael bude ujedinjen.

"Radimo zajedno, shvatamo da je ovo rat za našu nezavisnost. Dakle, svi sporovi su skrajnuti po strani, i svi stranovnici Izraela, a tu mislim i na veliku zajednicu Arapa, razumeju da se radi o našoj nezavisnosti. Svi smo jedinstveni i Hamas mora da shvati da ono što je bilo nekada, više neće biti", naglašava naša sagovornica.

Podcrtava da država Izrael, pa i ona sama nisu protiv palestinskog naroda.

"To mora da se razdvoji. Ovde je problem rukovodstvo Hamasa. Ja sam pitala ljude iz Gaze kakva je situacija i šta je novcem koji je donirala međunarodna zajednica. Šta su oni uradili sa njime - zašto nije novac dat na obrazovanje, izgradnju infrastrukture i izgradnju vodovoda. Mi smo se povukli iz Gaze 2005, šta ste vi od tada uradili? Zašto se narod Gaze ne pobuni protiv takvog rukovodstva. Trebalo bi njima da se obrate, a ne Izraelu", smatra Rozental.

profimedia

 

Najveći strah Izraelaca je da se sukob ne proširi i na sever zemlje.

"U Libanu su pokušali da eskaliraju ovu situaciju i sigurna sam da ako Hezbolah uđe u rat, biće to potpuno drugačija priča i neće biti kao danas. Danas je loše, i može biti još gore ako se Hezbolah pridruži"

Rozental kaže da bi prvo želela da izraelska vlada ispuni svoje ciljeve, pa tek onda da pregovara.

"Tek onda možda može da se priča o diplomatskim kontaktima sa Gazom, ali ne i sa Hamasom - jer njih više neće biti", zaključuje Rozental u razgovoru za Euronews Srbija.

Al Namur: Mir kad se Izrael povuče sa okupiranih palestinskih teritorija

S druge strane, ambasador Palestine u Srbiji Muhamed Al Namur izjavio je danas za Tanjug da Palestinci neće odustati od prava na suverenitet i da je jedino rešenje za mir povlačenje izraelske vojske sa okupiranih palestinskih teritorija.

On je rekao da postoji mogućnost da sukob započet u subotu, kada je palestinska militantna grupacija Hamas pokrenula napad na Izrael iz Pojasa Gaze, zapali ceo Bliski istok, ali da se nada do toga neće doći jer, ocenio je, to zavisi od izraelskih akcija.

Al Namur smatra da sila ne može da bude rešenje i dodaje da, ako Izrael želi da rat prestane, neophodno je da se izraelska vojska povuče sa teritorije Palestine, kao i svi doseljenici koji su nelegitimno došli u Palestinu.

"U Gazi je teško. Izraelci rade ono što dobre rade, a to je rušenje kuća, bombardovanje. Imamo mnogo poginulih, među njima su i deca i žene. Oni faktički sada vrše teror nas palestinskim narodom u Gazi i u celoj Palestini", rekao je ambasador.

Associated Press

Odgovarajući na pitanje da li dve strane mogu da sednu za pregovarački sto ili je ovo rat do istrebljenja, Al Namur je rekao da je Palestina uvek bila za dijalog, "za razliku od Izraela".

On je podsetio da je 1993. godine, za vreme palestinskog lidera Jasera Arafata, potpisan sporazum sa Izraelom, ali da su godinu dana nakon toga, Izraelci ubili Jicaka Rabina, premijera koji je potpisao taj sporazum.

"Do dana današnjeg, oni grade izraelska naselja na tlu naše države, koja je priznata u svetu. Naša teritorija je Zapadna obala i Pojas Gaza, sa Jerusalimom kao glavnim gradom. Oni non-stop terorišu, i ako žele da to prestane može se naći rešenje. Oni neće da idu ka rešenju jer ima ko im pomaže, pogotovo Amerika i neke od evropskih zemalja kao što su Velika Britanija i Nemačka", rekao je Al Namur.

Prema njegovim rečima, zemlje koje daju podršku Izraelu treba jasno da kažu izraelskoj vojsci da se povuče sa teritorije Palestine kako ne bi dolazilo do napada jer, napominje on, dok palestinski narod ne dobije svoj suverenitet, ovo neće biti poslednji sukob, koakav god da bude ishod.  

"Mi Palestinci smo slobodan narod, kao što je i srpski, mi smo ponosan narod i mi ne odustajemo od našeg prava. Mi prihvatamo ono što nam daju međunarodno pravo, međunarodni zakon i međunarodne norme, ali druga strana treba isto to da prihvati", izjavio je Al Namur.

Komentari (0)

Svet