Fokus

Maduro spreman za dijalog sa opozicijom, najavljuje pregovore u avgustu

Komentari

Autor: Tanjug

25/07/2021

-

18:44

Maduro spreman za dijalog sa opozicijom, najavljuje pregovore u avgustu
Nikolas Maduro - Copyright AP/Matias Delacroix

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio je danas da namerava da započne dijalog sa opozicijom sledećeg meseca u Meksiku, pod pokroviteljstvom Norveške, izrazivši nadu da će SAD to pozdraviti. U maju je opozicija promenila strategiju i izrazila spremnost da se vrati pregovorima za rešavanje političke krize u Venecueli, preneo je Rojters.


U junu su diplomate u Vašingtonu, Briselu i Otavi izjavile da bi bile spremne da revidiraju sankcije protiv Madurove vlade ako bi dijalog sa opozicijom doveo do značajnog napretka ka slobodnim i poštenim izborima.

"Mogu vam reći da smo spremni da odemo u Meksiko", rekao je Maduro u intervjuu državnoj televiziji Telesur kasno sinoć.

"Počeli smo da razgovaramo o komplikovanoj, teškoj agendi", istakao je on.

Opozicija u Venecueli, koju predvodi Huan Gvaido, optužila je Madura da je koristio prethodne runde da bi kupio vreme suočen sa diplomatskim i pritiskom sankcija od strane SAD i drugih.

Vašington i nekoliko drugih zapadnih država priznaju Gvaida za pravog lidera zemlje.

Opozicione grupe kazale su da su voljne da pregovaraju o uslovima za održavanje predsedničkih i parlamentarnih izbora sa Madurovom vladom.

Maduro je rekao da želi da se pregovori usredsrede na ukidanje američkih sankcija usmerenih na finansijski i naftni sektor.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet