Fokus

Dr Papo za Euronews Srbija o ratu Izraela i Hamasa: "Većina nije za ideju borbe do poslednjeg Izraelca"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/10/2023

-

18:57

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Lideri Evropskog saveta usvojili su izjavu koja iskazuje zajedničku poziciju Evropske unije po pitanju situacije na Bliskom istoku. Oni su naime, osudili Hamas i kako se navodi brutalna teroristička dela širom Izraela, ističući pravo te zemlje da se brani u skladu sa humanitarnim i međunarodnim pravom. Pozvali su Hamas da odmah, bez ikakvih uslova oslobodi sve taoce. Ukazali su i na važnost pružanja hitne humanitarne pomoći te spremnost da nastave sa podrškom civilima u Gazi onima kojima je ona najpotrebnija.

O ratu Izraela i Hamasa i situaciji u Izraelu za Euronews Srbija govorio je dr Eliezer Papo sa Ben-Gurion Univerzitet i glavni urednik El Prezente-časopisa za sefardske studije. Na pitanje kako javnost u Izraelu reaguje na poteze države i vojske između terorističkih napada prošle nedelje i pripreme velike vojne akcije u Gazi, dr Papo odgovara:

"Da bi predstavio raspoloženje u izraelskoj publici našim gledaocima, onda ću da posegnem sa sledećim poređenjem - gluvo i daleko bilo. Zamislite da je u Srbiju upalo 3.000 do 3.500 terorista sa Kosmeta, da su ubili preko 1.300 ljudi, silovali toliko i toliko žena, pobili toliko i toliko dece, preko 100 ljudi odveli u taoce. Kakvo bi bilo raspoloženje javnog mnjenja u Srbiji? Potpuno isto je i raspoloženje i ovde. I ovde navijači su za to da ih se regrutuje i da ih se pošalje na Kosovo da se osvete, a ovdašnja Nataša Kandić se bavi ljudskim pravima Palestinaca. Znači potpuno ista lepeza koja postoji u Srbiji - što je potpuno za očekivanje".

Dodaje i da "nisu Izraelci Eskimi u poređenju sa Srbima, Jugoslovenima ili Balkancima".

"Ogromna većina Izraelaca ima potpuno isti mentalitet kao Jugosloveni, kao Srbi. Prema tome reakcije ovde nisu uopšte reakcije koje ne možete da zamislite. Zamislite da se vama desilo isto, zamislite reakcije u Srbiji i to su reakcije u Izraelu", rekao je.

Na pitanje o podršci SAD i tome da se sve više čuju zabrinuti glasovi iz Ujedinjenih nacija, dr Papo odgovara da se "odgovor nameće sam".

"Da li je u Srbiji i da li je na Kosmetu na snazi rešenje Saveta bezbednosti - nije. Koje je rešenje na snazi? Rešenje pod znacima navoda - ono koje je nametnula Amerika. Odgovor se znači nameće i sam. Jedina dijametralna razlika između Srbije i Izraela u ovom momentu je što Izrael ima američku podršku, dok su u događajima u Srbiji Albanci bili ti koji su imali američku podršku. Savet bezbednosti specijalno sa njegovim sadašnjim članstvom je u principu prevaziđena institucija i mnogo je bitnije šta će Kina i Rusija pojedinačno da naprave... Da je Savet bezbednosti mogao nešto da nametne, nametnuo bi na Kosovu", kaže dr Papo.

Upitan kako građani u Izraelu gledaju na podelu između dve države kaže da za sada, većina građana ne reaguje na "prvu loptu" na ono što se kaže na vestima.

"Nije bitno šta se kaže na vestima, bitno je ono što se dešava na terenu. Izrael neko doživljava kao američku koloniju, neko drugi ga doživljava kao 52. ili 53. zvezdicu na američkoj zastavi.  Međutim, podsetimo se na koji način je Izrael reagovao na rat u Ukrajini - vrlo uzdržano zbog izvanrednih odnosa sa Rusijom jer Izrael i Rusija u Siriji imaju zajedničke interese ili su barem zainteresovani da se ne sukobljavaju u Siriji", kaže dr Papo i nastavlja:

"Dodajte tome i činjenicu da ovde živi i oko 1,5 miliona ruskih Jevreja koji svi govore ruski i svi imaju rusku televiziju, radio, novine. Tome dodati i činjenicu da ovde ima 500 ruskih pravoslavaca koji su oženjeni ruskim jevrejkama, udati za ruske Jevreje... Odnosi između Rusije i Izraela nikad nisu bili bolji. Ne mislim da će se išta na tu temu zakomplikovati. Rusija i Izrael u Siriji vode koordinisanu politiku i mislim i  da će u budućnosti da vode takvu politiku, a mešanje Kine s obzirom na činjenicu da Kina stvarno uspostavlja neke mirovne odnose je samo dobrodošlo".

Dodaje i da veliki broj Izraelaca nije preterano oduševljeno idejom da se počne borba Amerike sa Iranom do poslednjeg Izraelca "kao što je u Ukrajini postojala borba NATO i kolektivnog zapada protiv Rusije do poslednjeg Ukrajinca".

"Tako da sve to ima svoje  - od jedne podrške treba malo odvaditi što bi se reklo u Bosni i jednako tako treba odvaditi od drugih osuda", zaključuje sagovornik Euronews Srbija.

Komentari (0)

Svet