Fokus

Salji Beriša na američkoj "crnoj listi", Blinken saopštio da mu je zabranjen ulaz u SAD

Komentari

Autor: Euronews

19/05/2021

-

14:58

Salji Beriša na američkoj "crnoj listi", Blinken saopštio da mu je zabranjen ulaz u SAD
Salji Beriša na američkoj "crnoj listi", Blinken saopštio da mu je zabranjen ulaz u SAD - Copyright EPA/YVES HERMAN

veličina teksta

Aa Aa

Bivšem albanskom predsedniku Saljiju Beriši i članovima njegove porodice zabranjen je ulazak u SAD, saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Korupcija bivšeg predsednika Albanije Saljija Beriše podrila je demokratiju u Albaniji", napisao je Blinken na Tviteru.

Osim Saljija Beriše, ovim aktom, ulazak u SAD zabranjen je njegovoj supruzi Ljiri Beriša, sinu Skeljzenu i ćerki Argiti Beriši Maltezi.

Salji Beriša je bio predsednik Albanije u periodu od 1992. do 1997. godine, a bio je i premijer te zemlje od 2005. do 2013. godine.

Na sajtu Stejt departmenta se navodi da je Beriša bio umešan u korupciju, poput pronevere javnih sredstava i mešanja u javne procese, uključujući upotrebu moći u sopstvenu korist i obogaćivanje svojih političkih saveznika i članova porodice na štetu poverenja albanske javnosti u njihove vladine insitiucije i javnih funkcionera.

"Dalje, njegova retorika pokazuje da je spreman da zaštiti sebe, članove porodice i svoje političke savezenike na štetu nezavisnih istraga, napora protiv korupcije i mera odgovornosti", naveo je Blinken u saopštenju

Komentari (0)

Svet