Fokus

Počasni konzul Srbije u Izraelu: Broj taoca otet od strane Hamasa se popeo na 222

Komentari

Autor: Tanjug

24/10/2023

-

13:58

Počasni konzul Srbije u Izraelu: Broj taoca otet od strane Hamasa se popeo na 222
Počasni konzul Srbije u Izraelu: Broj taoca otet od strane Hamasa se popeo na 222 - Copyright Tanjug AP/Hatem Moussa

veličina teksta

Aa Aa

Broj taoca, koji je otet 7. oktobra od strane militantne grupe Hamas, ažurira iz dana u dan i danas se, uprkos četiri osobe koje su oslobođene, popeo na 222, izjavio je danas počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić. Kako je naveo, širok je spektar reagovanja porodica otetih Izraelaca i porodice otetih zahtevaju od ovdašnjeg generalštaba da sudbina njihovih najmilijih ne bude uzročnik daljeg delovanja izraelske vojske.

"Drugim rečima, samo u taktičkom kontekstu može da se gleda neka vrsta minimalnog propuštanja humanitarne pomoći Pojasu Gaze preko graničnog prelaza Rafa iz Egipa, koja bi sadržala namirnice i potrebštine za zdravstvene ustanove, a za uzvrat puštanja na slobodu kidnapovanih Izraelaca, dok bi svako drugo osvrtanje na strateški značaj imao sasvim drugi tok događaj", rekao je Nikolić za K1 televiziju.

Napomenuo je da je oslobađanje talaca elementarna obaveza svake države prema svojim državljanima, i esencijalni humanitarni pristup, ali nikako strateški potez koji se očekuje od Izraela. Prema njegovim rečima, najavljeno razmatranje oslobađanja 50 kidnapovanih talaca odnosi se na strane državljane, odnosno osobe sa dvojnim državljanstvom, i dodaje da su u razgovorima o njihovom puštanju posredovali SAD i Katar.

"Oni za koje bi se moglo očekivati da budu najpre oslobođeni su strani državljani, oni koji nisu stanovnici Izraela, što se odnosilo na prve dve odlobođene. Samo one imaju najbližih osam rođaka koji su ostali u zatočeništvu, među kojima je trogodišnja devojčica", rekao je konzul.

Dodao je da bi toj prvoj grupi bile i starije osobe narušenog zdravlja, kao što je slučaj sa dve sinoć oslobođene starije gospođe. Kako je naveo, u drugoj kategoriji bi bili oni Izraelci koji imaju dodatna državljanstva, u trećoj kategoriji Izraelci koji poseduju samo izraelsko državljanstvo, a u četvrtoj i najtežoj za oslobađanje izraleski vojnici.

"Imajući u vidu ne pravljenje razlika između prve dve kategorije po humanitarnom aspektu, imajući u vidu da tamo ima jako male dece bez roditelja, kojima su roditelji poginuli u stravičnim događajima 7. oktobra, je nešto što izuzetno brine, a ako se osvrnemo na Alona Ohela i kontakt sa njegovom brižnom majkom, razumete u kojoj kategoriji bi on trebao da bude", izjavio je Nikolić.

Govoreći o kopnenoj invaziji izraelske vojske, Nikolić je rekao da je Izrael svestan da bi kopnenan invazija imala visoku cenu po sve one koji bi bili u nju involvirani od strane izraelske vojske, i da se trenutno po vaganju manjeg zla, odlučuje kojim korakom da se krene.

"Izrael je od 7. oktobra na 50. godišnjucu Oktobarskog rata, takođe bio zatečen, a zaprvao tada se radilo o vojskama, frontovima, a nikako o civilima i o najtežim terorističkim aktima okarakterisanim kao ratni zločini. Od te zatečenosti Izrael je prerastao u neku vrstu šoka, iz šoka u nevericu, a sada bih rekao bes", ocenio je on.

Imajući u vidu šta se sve desilo i kako se sada polako razmotava film, kako nisu pravovremeno reagovale ni obaveštajne a ni primarne operativne službe kada je trebalo da prođe osam sati da jedinice dopru do nekih kibuca, kada nije bilo helihoptera koji su eminentno reagovali na samom terenu, konzul kaže da se postavljaju velika pitanja koja će naći svoje odogvore onog momenta kada topovi zatihnu i kada se budu formirale institucionalne državne komisije koje će ispitivati sve događaje.

"Trenutno je u poseti francuski predsednik Emanuel Makron. Nema nikakve sumnje da su dubok trag ostavile posete i svakako predsednika SAD Bajdena. Ako je jedan od razloga poseta šefova država bio taj da se Izraelu pruži nedvosmislena podrška sa jedne strane, a svakako upozorenje onima koji ne žele dobro Izraelu sa posebnim naglaskom preko njegove severne granice, tako isto i obuzdavanje Izraela da se nastavak rata vodi glavom, a ne srcem", naveo je on.

Nikolić napominje da je broj raketiranja na distrikte centra Tel Aviva i Jerusalima praktično pao na nulu, kao i da je izuzetno reduciran čak i na južnom distriktu uključujući i zonu zelene linije neposrednog razdvajanja između Pojasa Gaze i Izraela, što je, smatra on, privremeno zatišje koje se dovodi u vezu sa posetama šefova država i napora oslobađanja taoca.

"Samo pre sat vremena, general major Danijel Hagari, portparol izraelskih odbrambenih snaga je uputio poziv ovdašnjem stanovništvu da se ni na koji način ne zavarava, da Hamas pokušava da uspava Izrael kako bi još žešće reagovao ", izjavio je konzul.

Komentari (0)

Svet