Fokus

Američke savezne države tuže Metu: Optužuju kompaniju za zloupotrebu podataka i štetu po mentalno zdravlje mladih

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/10/2023

-

20:11

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Trideset i tri države SAD tužile su Metu, tvrdeći da kompanija koja poseduje društvene platforme izaziva štetu po mentalno zdravlje mladih. Države optužuju Metu da je dizajnirala Instagram i Facebook funkcije koje čine decu zavisnim od platforme.

U tužbi se tvrdi da Meta nezakonito prikuplja podatke o deci koja su mlađa od 13 godina i to bez saglasnosti njihovih roditelja, kao i da je jedini motiv u celoj toj priči profit. Oni navode da je Meta iskoristila svoje algoritme i mehanizme kako bi pridobila mlade.

"Istraživanje je pokazalo da je upotreba Metinih platformi društvenih medija od strane mladih povezana sa depresijom, anksioznošću, nesanicom, mešanjem u obrazovanje i svakodnevni život i mnogim drugim negativnim ishodima", navodi se u tužbi, prenosi VOA.

Ova istraga američkih tužilaca inače je počela 2021. godine i to od trenutka kada je uzbunjivačica i nekada zaposlena u ovoj kompaniji, Frensis Haugen, dostavila WSJ-u interno istraživanje Meta koje je otkrilo da je kompanija znala za štetu koju Instagram može da nanese tinejdžerima - posebno tinejdžerkama, kada su u pitanju mentalno zdravlje i odnos prema sopstvenom izgledu.

Tanjug AP/Drew Angerer/Pool via AP

 

"Fejsbuk (sada kompanija Meta) je u sukobu interesa između onoga što je dobro za javnost i onoga što je dobro za Fejsbuk", rekla je ona tada.

Takođe, svoje navode potkrepila je i internim dokumentima, a njen zaključak glasi: "Ova verzija Fejsbuka razdire naše društvo i izaziva nasilje u svetu". Ona je nakon toga ona je ovim povodom svedočila i pred američkim Kongresom.

Naime, u ovoj Metinoj studiji  13,5 odsto tinejdžerki je reklo da Instagram pogoršava misli o samoubistvu, a 17 odsto njih je reklo da pogoršava poremećaje u ishrani.

Istraživanje o Instagramu je najdublji pogled na ono što Fejsbuk zna o svom uticaju na tinejdžere i njihovu mentalnu dobrobit i ujedno pokazuje da je tehnološki gigant uložio minimalne napore u rešavanje uočenih problema i da ih umanjuje u javnosti, pisao je tada ovim povodom Volstrit žurnal.

Kompanija je poslednje tri godine sprovodila interne studije jer je, dodaje list, proširenje baze mladih korisnika od vitalnog značaja za godišnji prihod kompanije od više od 100 milijardi dolara.

Šta poručuju tužioci, a šta kompanija Meta?

Tužiteljka iz Njuroka Letiš Džejms kaže da Metini algoritmi preporučuju takav sadržaj da bi što duže zadržali korisnike na platformi  i podstakili kompulzivnu upotrebu. Ona je dodala i da kompanija sve vreme zna za štetne posledice tih mehanizama.

Tužioci navode da postoje direktna veza između provođenja vremena na tim platformama i psihičkih i fizičkim povredama. Oni pominju nesanicu, depresiju, anksioznost, uticaj na obrazovanje i svakodnevni život.

Tužilac iz Ilinoisa, jedan od onih tužilaca koji su se udružili da podnesu tužbu protiv Mete, kaže da je Amerika pred krizom mentalnog zdravlja koja je podstaknuta upotrebnom Meta-inih platformi od strane naše omladine. 

Tanjug/AP/Tony Avelar

 

Meta je odgovorila na tužbu rekavši da je "već uvela preko 30 alata za podršku tinejdžerima i njihovim porodicama".

"Razočarani smo što su umesto produktivnog rada sa kompanijama širom industrije na stvaranju jasnih standarda prilagođenih uzrastu za mnoge aplikacije koje tinejdžeri koriste, generalni advokati izabrali ovaj put", dodala je kompanija.

Meta nije jedina na udaru

Meta je jedna od mnogih kompanija za društvene mreže koje se suočavaju sa kritikama i pravnim postupcima, a tužbe su podnete i protiv BiteDance-ovog TikTok-a i Google-ovog Jutjuba, piše Gardijan.

Britanski list navodi da mere za zaštitu dece na društvenim medijima postoje, ali ih je lako zaobići, kao što je savezni zakon koji deci mlađoj od 13 godina zabranjuje otvaranje naloga.

Opasnosti društvenih medija za decu istakao je i američki generalni hirurg dr Vivek Murti, koji je rekao da efekti društvenih medija zahtevaju "neposrednu akciju da se deca sada zaštite". Pored 33 države koje su tužile, očekuje se da će se još devet državnih tužilaca pridružiti i podneti slične tužbe.

Komentari (0)

Svet