Fokus

Najmanje 16 osoba poginulo u pucnjavi u SAD-u, na desetine ranjeno - napadač u bekstvu, pronađeno vozilo

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Fox njuz, CNN

26/10/2023

-

07:15

Najmanje 16 osoba poginulo u pucnjavi u SAD-u, na desetine ranjeno - napadač u bekstvu, pronađeno vozilo
Najmanje 16 osoba poginulo u pucnjavi u SAD-u, na desetine ranjeno - napadač u bekstvu, pronađeno vozilo - Copyright AP Photo/Steven Senne

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 16 ljudi je ubijeno, a između 50 i 60 je ranjeno u pucnjavi u gradu Luiston, u američkoj saveznoj državi Mejn. Pucnjava se dogodila na dve lokacije u sredu uveče, a policija traga za napadačem, prenose američki mediji.

Komesar za javnu bezbednost Mejna saopštio je da policija još ne može da potvrdi tačan broj žrtava pucnjave, ali je izvor iz policije saopštio za Foks njuz da su 22 osobe mrtve. Pojedini mediji navode i manji broj ubijenih – 16. NBC njuz javlja, pozivajući se takođe na policijske izvore, da je ranjeno najmanje 50 osoba.

Vozilo, za kojim se tragalo posle masovne smrtonosne pucnjave u Luistonu u američkoj saveznoj državi Mejn, pronađeno je u obližnjem gradu Lizbonu, saopštio je komesar za javnu bezbednost Mejna Majkl Saušuk. 

Na konferenciji za novinare u sredu uveče, komesar za javnu bezbednost Mejna saopštio je da policija ne može da potvrdi tačan broj žrtava, jer je uviđaj i dalje u toku, ali je izvor iz policije saopštio za Foks njuz da su 22 osobe mrtve. NBC njuz javlja, pozivajući se takođe na policijske izvore, da je ranjeno između 50 i 60 osoba, ali ovi podaci nisu zvanični.

Androscoggin County Sheriff's Office via AP

 

U sredu uveče, policija Lustona identifikovala je Roberta R. Karda iz Baudoina u državi Mejn kao bezbednosno interesantnu osobu. Policija apeluje na sve da ih, ukoliko imaju neku informaciju o njemu, kontaktiraju, i navodi da je u potragu uključen i helikopter, piše CNN.

Prema navodima policije, Kard je instruktor u rukovanju vatrenim oružjem, prenosi Foks njuz. Vlasti su saopštile da je reč o osobi za koju se sumanja da je "naoružana i opasna".

Kako CNN prenosi, obraćajući se medijima ispred centra za ponovno ujedinjenje, gradonačelnik Džejson Levesk je rekao da je među stanovnicima mnogo straha, panike i zabrinutosti.

"Možete se uvežbavati za ovakvu situaciju, ali nikada ne možete biti potpuno spremni", rekao je.

Policijska uprava Luistona objavila je pre toga tri fotografije osumnjičenog na kojima je oružje koje izgleda kao poluautomatska puška, uz fotografiju belog terenca i zatražila pomoć od građana u identifikaciji osumnjičenog.

Kancelarija šerifa je, takođe, objavila slike osumnjičenog, čoveka sa bradom u košulji dugih rukava i farmerkama koji drži pušku u položaju za pucanje.

Lewiston Maine Police Department via AP

 

Kard je navodno nedavno imao psihičke probleme zbog kojih je bio smešten u bolnicu tokom ovog leta, navodi američka televizija. Policija je potvrdila da su se incidenti dogodili na dve lokacije - u jednom ugostiteljskom objektu i u kuglani.

Pritom, ta dva objekta su međusobno udaljena oko 6,5 kilometara. U 20 časova, policija Mejna objavila je na Fejsbuku da je u toku pucnjava u Luistonu, gradu od 36.000 stanovnika, oko 90 kilometara severno od Portlanda, najvećeg u toj američkoj državi.

Iz lokalne bolnice saopštili su da je u toku intervencija zbog "većeg broja žrtava u masovnom napadu" i da ne mogu da daju informacije o broju nastradalih. Guvernerka Mejna Dženet Mils saopštila je na platformi X da je obaveštena o incidentu i pozvala stanovnike da prate uputstva policije.

Zatvorene škole i marketi zbog potrage za osumnjičenim masovnim ubicom

Državne škole u Portlandu, u američkoj saveznoj državi Mejn, zatvorene su danas jer i dalje traje potraga za osumnjičenim za smrtonosnu pucnjavu u Luistonu. Portland je najveći školski okrug u Mejnu sa oko 6.500 učenika, prenosi CNN.

Tanjug/AP/Robert F. Bukaty

 

Na teritoriji čitavog Mejna zatvorene su i prodavnice glavnog lanca marketa "Hannaford Supermarkets".

"Naše prodavnice prate sve savete i smernice nadležnih organa", navodi se u saopštenju kompanije i dodaje da "Hannaford" ima markete na 58 lokacija u Mejnu. 

Komentari (0)

Svet