Fokus

KOPNENA OFANZIVA NA POJAS GAZE Izraelska vojska tvrdi da je ubijen jedan od vođa Hamasa u vazdušnom napadu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/10/2023

-

07:45

KOPNENA OFANZIVA NA POJAS GAZE Izraelska vojska tvrdi da je ubijen jedan od vođa Hamasa u vazdušnom napadu
KOPNENA OFANZIVA NA POJAS GAZE Izraelska vojska tvrdi da je ubijen jedan od vođa Hamasa u vazdušnom napadu - Copyright Tanjug/AP/Abed Khaled, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje 25 dana. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu poručio je da njegova zemlja neće pristati na prekid vatre. Hamas pustio snimak sa tri otete Izraelke u kome traže od Netanjahua da obezbedi njihovo oslobađanje. Humanitarna kriza se pogoršava – hiljade ljudi upalo je u skladište UN zbog osnovnih životnih namirnica. Izraelske odbrambene snage (IDF) nastavljaju da proširuju kopnenu operaciju u pojasu Gaze, uvodeći tamo dodatne snage, izjavio je na brifingu za novinare portparol IDF Danijel Hagari.

Ključni događaji:

  • Palestinsko ministarstvo: Od početka izraelskih napada stradala 8.382 Palestinca
  • UN traže otvaranje još jednog prelaza za isporuku humanitarne pomoći u Gazu
  • Izraelska vojska nastavlja da širi kopnenu operaciju u Pojasu Gaze
  • UAE pozivaju na hitno i održivo primirje u Pojasu Gaze
  • Netanijahu: Izrael neće pristati na prekid vatre, ovo je vreme za rat
  • Hamas i Islamski džihad tvrde da su granatirali Tel Aviv

Kako je protekao prethodni dan sukoba Izraela i Hamasa pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 


22.55 Hamas i Islamski džihad tvrde da su granatirali Tel Aviv

Palestinski militantni pokret Hamas i palestinska grupa Islamski džihad saopštili su da su granatirali Tel Aviv.

"Brigade Al-Kasam ponovo su granatirale Tel Aviv kao odgovor na cionistički masakr nad civilima", navodi se u saopštenju vojnog krila Hamasa. Ovo je treće granatiranje Tel Aviva za 24 sata od strane vojnog krila Hamasa. Snage Kuds, vojno krilo Islamskog džihada, saopštile su da su ispalile salve raketa prema Tel Avivu i Aškelonu, prenosi RIA Novosti.

22.35 Izrael obećava da će obratiti punu pažnju na Hezbolah "posle Hamasa"

Izraelski savetnik za nacionalnu bezbednost Cači Hanegbi poručio je danas da će "dan nakon što se obračuna sa Hamasom", Izrael primeniti "naučene lekcije protiv libanskih militanata Hezbolaha". 

On je rekao da Izrael "zauzima odbrambeni položaj na libanskom frontu" kako bi izbegao preopterećenje svojih snaga dok se fokusira na vođenje rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze, prenosi Rojters.On je naveo da će to imati operativne aspekte, ali nije precizirao dalje. Prema njegovim rečima, primarni cilj kopnene operacije u Gazi je oslobađanje talaca.

"Ovo je naša sveta odgovornost kao nacije, prema našim vojnicima i našim civilima", rekao je on.

21.44 Blinken u petak ponovo u Izraelu

Američki državni sekretar Entoni Blinken doputovaće u petak u drugu ratnu posetu Izraelu, nakon što je posetio Izrael 12. oktobra, javlja Tajms of Izrael pozivajući se na neimenovanog izraelskog zvaničnika.

Blinken je tokom prethodne posete Izraelu skoro osam sati razgovarao sa ratnim kabinetom izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i započeo regionalnu turneju tokom koje je posetio još pet zemalja Bliskog istoka, u pokušaju da izgradi ''koaliciju protiv Hamasa''.
 

21.29 Suspendovan nalog Hezbolaha na platformi X

Društvena mreža X blokirala je nalog libanskog pokreta Hezbolah, zbog "kršenja politike te platforme u vezi sa pretnjama nasiljem", saznaje Džerusalem post. 

Nalog, @Hezbollah_FA, primetio je Majkl Frojnd, novinar i kolumnista magazina Džerusalem post i bivši zamenik direktora za komunikacije premijera Benjamina Netanijahua i obratio se vlasniku platforme Ilonu Masku sa pitanjem zašto je nalog Hezbolaha dozvoljen, uprkos tome što je američka vlada označila pokret kao stranu terorističku organizaciju.

20.33 Iranski ministar spoljnih sastao se sa liderom Hamasa

Iranski ministar inostranih poslova Hosein Amirabdolahijan razgovarao je danas u Dohi sa liderom Hamasa Ismailom Hanijeom o situaciji u Gazi, javila je novinska agencija IRNA. To je bio njihov drugi sastanak od 7. oktobra kada su militanti Hamasa napali Izrael. 

Pre toga, iranski ministar se sastao sa katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadom Al Tanijem i premijerom i ministrom spoljnih poslova šeikom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem. 

Amirabdolahijan je na sastanku sa katarskim liderom rekao da je izraelska vojska "nesposobna da se izbori sa palestinskim otporom".

Katarski emir je naveo da se masovni skupovi podrške Palestini održavaju širom sveta, uključujući Sjedinjene Američke Države, što, kako je ocenio, pokazuje "globalnu  osudu izraelskih zločina".

Nakon posete Kataru, iranski ministar spoljnih poslova otputovaće u Tursku.

19.42 Hamas najavio da će osloboditi nekoliko stranih talaca u narednim danima

Vojno krilo palestinske militantne grupe Hamas najavilo je danas da će osloboditi nekolicinu ''stranih talaca'' u narednih nekoliko dana.

''Obavestili smo posrednike da ćemo u narednih nekoliko dana osloboditi određeni broj stranaca'', rekao je portparol Hamasa Ezedin Al-Kasam, a prenosi CNN. Hamas je do sada pustio četvoro talaca da se vrate u Izrael, dok su Izraelske odbrambene snage oslobodile jednu svoju pripadnicu.

Associated Press

19.27 IDF: U vazdušnom napadu na Džabaliju ubijen jedan od vođa Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su tokom vazdušnog napada na Pojas Gaze ubile jednog komandanta palestinske militantne grupe Hamas Ibrahima Biarija, zaduženog za teritoriju izbegličkog kampa Džabalija na severu te palestinske teritorije.  

IDF je saopštio da su u napadu ubijeni Bijari i nekoliko drugih pripadnika Hamasa, kao i da su se podzemni tuneli urušili i doveli do rušenja nekoliko okolnih zgrada, prenosi Tajms of Izrael.

U saopštenju se takođe navodi da je vazdušni udar na Džabaliju bio deo ''šireg napada'' na operativce Hamasa i infrastrukturu koja pripada bataljonu centralne Džabalijske grupe.

''Udar je oštetio komandu i kontrolu Hamasa u toj oblasti, kao i njegovu sposobnost da usmerava vojnu aktivnost protiv vojnika IDF koji deluju širom Pojasa Gaze'', navodi se u saopštenju.

Tanjug/AP/Hatem Moussa

 

19.03 Egipat stacionirao tenkove i oklopna vozila u blizini granice sa Gazom

Oružane snage Egipta stacionirale su tenkove i oklopna vozila u blizini prelaza Rafa na granici sa Pojasom Gaze.

Na terenu se nalaze desetine vozila, prenosi Tajms of Izrael. Portal navodi da Egipat strahuje od priliva desetina hiljada palestinskih izbeglica zbog napada Izrael na Pojas Gaze i dosad je granicu držao uglavnom zatvorenom, propuštajući samo kamione sa humanitarnom pomoći.

Mogućnosti Egipta su ograničene sporazumom sa Izraelom iz 1979. godine u pogledu broja snaga koje sme da stacionira na Sinajskom poluostrvu, iako se dešavalo da Izrael odobri da se prekrše ta ograničenja, kada se Egipat borio protiv islamističkih pobunjenika u toj oblasti.

18.50 Galant: IDF ostvario napretke u Gazi, ali i plaća visoku cenu

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da izraelska vojska (IDF) ostvaruju "značajne napretke" u kopnenoj operaciji u Pojasu Gaze, ali da za to "plaća visoku cenu".

"Raspoređujemo snage u velikom obimu, duboko u Pojasu", rekao je Galant, prenosi Tajms of Izrael. Naveo je da se vode borbe protiv snaga koje deluju u Gazi, kao i da su "rezultati i dostignuća na bojnom polju veoma visoki".

"Nažalost, u ratu postoje i cene, a cene su poslednjeg dana bile visoke", kazao je Galant. Uprkos tome, naglašava Galant, Izrael je odlučan da nastavi i pobedi u sukobu protiv palestinske militantne grupe Hamas.

profimedia

 

18.16 Lavrov: Neprihvatljivo širenje oružanog sukoba na teritoriju Sirije

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je danas telefonom sa sirijskim kolegom Fajsalom Mikdadom, kome je rekao da je neprihvatljivo širenje oružanog sukoba na teritoriju Sirije i drugih zemalja na Bliskom istoku.

"Lavrov je ukazao na neprihvatljivost izraelskih vazdušnih napada na teritoriju Sirijske Arapske Republike koji su sve češći", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova. 
Dvojica zvaničnika su razgovarala i o opasnosti od pokušaja spoljnih sila da Bliski istok "pretvore u geopolitičku arenu za obračun".

17.54 Fajnenšel tajm: Francuska, Britanija i Holandija prave planove za slanje pomoći u Gazu

Francuska, Velika Britanija i Holandija prave planove za slanje humanitarne pomoći brodovima u Pojas Gaze, kako bi se ublažio pritisak na prelaz Rafa na granici sa Egiptom, piše Fajnenšel tajms.

List navodi da su francuski predsednik Emanuel Makron i holandski premijer Mark Rute tu ideju izneli tokom odvojenih putovanja u Izrael prošle nedelje, a da Velika Britanija takođe razmatra da isporuči humanitarnu pomoć u Gazu preko mora.

"More je, naravno, opcija. Znamo da su Francuzi već poslali jedno od svojih plovila za medicinsku pomoć", rekla je holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren.

16.45 Kisindžer: Rešenje o dve države nije garancija da se neće ponoviti napadi

Nekadašnji američki državni sekretar Henri Kisindžer izjavio je danas da rešenje sa dve države za sukob Izraela i Palestinaca nije garancija da se neće ponoviti ono što se dešava poslednjih nedelja.

Dodao je da podržava mirno rešenje situacije na Bliskom istoku, ali ističe da je ono daleko sve dok je palestinska militantna grupa Hamas umešana u sukob.

"Ja sam za mirno rešenje, ali mi se čini da je ono daleko sve dok je Hamas umešan u sukob. Više bih voleo pregovore između arapskog sveta i Izraela. Pogotovo posle ovih događaja, ne vidim da su direktni pregovori između Izraela i Palestinaca zaista plodonosni", rekao je Kisindžer u intervjuu za švajcarski list "Noje cirher cajtung".

16.25 Lavrov: Izraelski napadi na sirijsku teritoriju neprihvatljivi

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je u utorak o izraelsko-palestinskom sukobu u razgovoru sa sirijskim kolegom Fejsalom Mekdadom, saopštilo je njegovo ministarstvo.
Rojters prenosi da je rusko ministarstvo spoljih poslova u svom saopštenju navelo da je Lavrov ukazao na "neprihvatljivost izraelskih vazdušnih udara na sirijsku teritoriju koji su postali sve češći usred događaja oko Pojasa Gaze", te upozorio na "opasnost od pokušaja spoljnih snaga da pretvori Bliski Istok u arenu za obračun geopolitičkih računa".

16.05 Stoltenberg osudio Hamas, poziva Izrael da deluje u skladu sa međunarodnim pravom

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg osudio je danas napade Hamasa na Izrael, ali je naglasio da izraelski odgovor mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom. "Osuđujemo Hamasove terorističke napade na Izrael. Istovremeno, važno je da se odgovor Izraela odvija u okviru međunarodnog prava, da životi civila budu zaštićeni i da humanitarna pomoć stigne u Gazu", rekao je Stoltenberg u norveškom parlamentu, prenosi Rojters.

15.58 Gaza: Izbeglički kamp Džabalija u potpunosti uništen u napadu Izraela

Direktor uprave civilne zaštite u Gazi, Ahmad el Kalut, rekao je danas da je izbeglički kampa Džabalija u potpunosti uništen usled izraelskog bombardovanja. "Ovi objekti su dom stotina ljudi. Okupacione vazdušne snage su ih uništili sa šest bombi američke proizvodnje. Ovo je najnoviji masakr koji je izveo izraelski agresor u Pojasu Gaze", rekao je El Kalut novinarima ispred bolnice Kan Junis, prenosi Al Džazira.

15.30 Hanegbi: U toku treća faza vojne operacije u Pojasu Gaze

Savetnik za nacionalnu bezbednost izraelskog premijera, Cači Hanegbi, izjavio je danas da je, kopnenom akcijom, u toku treća faza vojne operacije u Pojasu Gaze. Hanegbi je naveo da su završene prva faza koja je obuhvatala napad Hamasa i čišćenje južnog Izraela od terorista, kao i druga faza, koja se odnosila na precizne napade na "neprijateljske sisteme iz vazduha, mora i sa zemlje", prenosi Tajms of Izrael. Treća faza, prema rečima Hanegbija, odnosi se na kopnenu operaciju u severnom delu Pojasa Gaze.

"To je teška operacija i iziskuje intenzivnu borbu. Nema borbe bez cene. Mi smo borbena nacija, uprkos bolu. Odlučni smo da pobedimo, uprkos bolu", poručio je Hanegbi.

Euronews TV

15.16 Jemenski Huti potvrdili da su raketama i dronovima gađali Izrael

Jemenski Huti potvrdili su danas da su lansirali "veliki broj" balističkih raketa i dronova ka Izraelu. "Napali smo Izrael tri puta i još ćemo ga napadati", naveo je portparol Huta, Jahja Sare, prenosi BBC. Izraelska vojska ranije je saopštila da je njen protivvazdušni sistem "erou" presreo projektil zemlja-zemlja lansiran iz "oblasti Crvenog mora" ka Izraelu.

15.07 Telegraf: Od petka više od 20.000 izraelskih vojnika ušlo u Pojas Gaze

Više od 20.000 izraelskih vojnika ušlo je u Pojas Gaze otkako je počela kopnena ofanziva na palestinsku enklavu, preneo je britanski "Telegraf".

Dva izvora rekla su za američki sajt "Aksios" da su najmanje dve oklopne i pešadijske divizije, u kojima ima više od 20.000 izraelskih vojnika, ušle u enklavu od petka uveče, u najvećem vojnom napredovanju od početka rata 7. oktobra.

profimedia

 

Izraelska vojska je rekla da je napala Hamasove borce unutar velike mreže tunela ispod Gaze.

"Vojnici su ubili teroriste i usmerili vazdušne napade na prave mete i terorističku infrastrukturu", saopštila jeizraelska vojska.

14.56 CNN: U Pojas Gaze ušlo još 13 kamiona sa humanitarnom pomoći

Danas je još 13 kamiona sa humanitarnom pomoći prošlo inspekciju na granici između Egipta i Pojasa Gaze i uspelo da uđe u tu oblast, javlja CNN. Trenutno 81 kamion prolazi bezbednosne provere izraelskih vlasti, rekao je neimenovani egipatski zvaničnik.

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua saopštila je da humanitarna pomoć pruža Izraelu "važan prostor za delovanje" kako bi se ostvarili ciljevi izraelske vojske.

"Reč je o hrani i lekovima koje je proverilo i pregledalo izraelsko bezbednosno osoblje", navodi se u saopštenju. Ukupan broj kamiona sa humanitarnom pomoći koji su do sada ušli u Gazu dostigao je 157.

14.52 Palestinsko ministarstvo: Od početka rata ubijeno 8.525 ljudi u Pojasu Gaze

Ministarstvo zdravlja iz Pojasa Gaze saopštilo je da je u ponedeljak ubijeno 219 ljudi, pa je ukupan broj ubijenih od početka rata u palestinskoj enklavi 8.525. Portparol Ašraf al-Kidra rekao je na konferenciji za novinare da je među žrtvama 3.542 dece i 2.187 žena. Al-Kidra je rekao da je glavni generator struje u bolnici Beit Lahija, severno od Gaze, prestao da radi zbog nedostatka goriva.

14.44 Izraelska vojska: Vode se žestoke borbe "duboko u Pojasu Gaze"

Izraelska vojska saopštila je da već nekoliko sati traju žestoke borbe njihovih snaga i Hamasa „duboko u Pojasu Gaze“.

U saopštenju se navodi da kopnene i vazduhoplovne snage Izraela gađaju položaje Hamasa, da je ubijeno desetine boraca Hamasa i da je zaplenjeno oružje, prenosi Tajms of Izrael.

14.35 IDF: Ubijen komandant Hamasa koji je rukovodio napadom na kibuc Erez

Komandant Hamasa Nasim Abu Ajina, koji je rukovodio napadom 7. oktobra na izraelski kibuc Erez i selo Netiv HaAsara, ubijen je u avionskom udaru u ponedeljak, saopštile su danas Izraelske odbrambene snage (IDF) i Izraelska bezbednosna agencija Šin Bet. Nasim Abu Ajin bio je komandanta bataljona Beit Lahija Severne brigade Hamasa, prenosi CNN. On je, kako je navedeno, pomagao i u razvoju bespilotnih letelica i napada paraglajderima.

14.18 Egipatski premijer odbacio poziv da se izbeglice prebace na Sinaj

Premijer Egipta odbacio je sve planove da ljudi raseljeni iz Gaze budu masovno premešteni na Sinajsko poluostrvo.

Lokalni mediji u Izraelu izvestili su da neki izraelski zvaničnici žele da prebace civile iz Gaze u severoistočni Egipat.

Ali, tokom posete Severnom Sinaju, Mostafa Madbuli kaže da nijedan regionalni sukob ne treba da se rešava na račun Egipta.

Podsećanja radi, pošto su izraelski prelazi u Gazi zatvoreni, prelaz Rafa koji kontroliše Egipat je jedini potencinalni način da civili napuste Gazu.

14.02 Norveška: Izrael u Gazi "nije u potpunosti poštovao" proporcionalnost i humanitarno pravo

Norveška veruje da je Izrael "možda prekršio međunarodno pravo" tokom bombardovanja Gaze, rekao je u utorak norveški ministar spoljnih poslova.

Dok je bio u UAE, Espen Bart Ide rekao je u intervjuu za Rojters da, iako Oslo podržava pravo Izraela na samoodbranu, humanitarno pravo se mora poštovati.

"Verujemo da je bilo slučajeva da ova proporcionalnost i razlike nisu u potpunosti poštovani", rekao je on i nastavio:

"Ono što vidimo u Gazi je užasna i dramatična humanitarna situacija"

13.51 IDF: Sistem "erou" presreo i uništio projektil lansiran ka Izraelu

Protivvazdušni sistem "erou" presreo je projektil zemlja-zemlja lansiran iz "oblasti Crvenog mora" ka Izraelu, objavila je danas izraelska vojska. Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su vazdušni sistemi pratili putanju projektila i presreli ga "u operativno najboljem vremenu i lokaciji". Tajms of Izrael navodi da se veruje da su projektil ispalili jemenski Huti koje podržava Iran i da je bio usmeren ka najjužnijem gradu Elijatu.

13.19 Borelj: Užasnut sam zbog ubistva Šani Luk

Visoki diplomata EU Žozep Borelj saopštio je da je "užasnut" zbog ubistva Šani Luk i ponovio poziv EU Hamasu da oslobodi sve taoce koji se drže u Gazi. "Užasnut sam hamasovim ubistvom Šani Luk, nemačko-izraelske državljanke. Njena smrt je ilustracija varvarstva terorista nad stotinama izraelskih i međunarodnih građana. EU poziva na momentalno i bezuslovno oslobađanje svih talaca u Gazi", napisao je on na društvenoj mreži X.

13.03 Bivši direktor CIA za Euronews Albanija: Borbe će neminovno koštati života nedužne civile

U ekskluzivnom intervjuu za Euronews Albanija, bivši direktor CIA Dejvid Petreus prokomentarisao je najnovija dešavanja na Bliskom istoku i oružani sukob između Izraela i Hamasa. Bivši američki obaveštajni zvaničnik rekao je da nakon napada 7. oktobra u kojem je poginulo 1.400 izraelskih državljana, Izrael mora preuzeti kontrolu nad Gazom kako bi trajno uništio vojne i političke snage Hamasa.

"Slažem se sa rukovodstvom Izraela da Hamas mora biti uništen. Ovo je ekstremistička teroristička organizacija, poput ISIS-a, sa kojom ne možete pregovarati ili se pomiriti. Moraju biti uništeni. Namera Izraela je upravo to. Ali mislim da bi bilo ispravno kada bi Izrael objavio plan postkonfliktne rekonstrukcije kako bi preuzeo kontrolu nad upravljanjem Gazom, jer će uništiti političko krilo pored njegove terorističke armije i moraju pružiti palestinskom narodu viziju o tome kakav će im biti život bez Hamasa, da će imati bolji život i da se sete da je ovo nasilje donelo tragične gubitke nevinih života", rekao je Peterus.

Petreus je naglasio da su civilne žrtve neizbežne u borbama u urbanim sredinama, jer je za ovu situaciju okrivio organizaciju Hamas, koja je, prema njegovim rečima, 7. oktobra likvidirala 1.400 nevinih civila.

"Borbe u urbanim naseljenim mestima, neminovno će koštati života nedužnih civila, to je neizbežno, jer postoji šteta na civilnoj infrastrukturi, ali ne zaboravimo da je uzrok ove situacije je Hamas, koji je ubio 1.400 nevinih ljudi i to na najvarvarskije i najsurovije načine", zaključio je Peterus u razgovoru za Euronews Albanija.

Euronews

12.20 Ministarstvo zdravlja Gaze: Ubijeno 8.525 Palestinaca, uključujući 3.542 dece

Najmanje 8.525 Palestinaca, uključujući 3.542 dece, ubijeno je u izraelskim udarima na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas. Portparol ministarstva Ašraf Al-Kudra rekao je da je ubijeno 130 zdravstvenih radnika, a da je 15 bolnica van funkcije, kao i 32 zdravstvena centra.

11.55 IDF: Broj potvrđenih talaca se povećao na 240

Izraelska vojska povećala je broj talaca za koje tvrdi da ih Hamas drži u Gazi na 240. "Do sada su obaveštene porodice 240 talaca. Broj se popeo na 240 jer je identifikacija komplikovanija. Kao što sam obajsnio, neki od njih nisu državljani Izraela. Potrebno je vreme", rekao je portparol IDF-a Danijel Hagari. Hamas je do sada vratio četiri taoca u Izrael, a ID tvrdi da je povratio ženu koja je bila vojnik Oriju Megidišu. Šani Luk, za koju se veruje da je bila talac, pronađena je mrtva.

11.50 SZO upozorava na katastrofu u Gazi

Zvaničnik SZO rekao je u utorak da je u Gazi neizbežna "katastrofa javnog zdravlja" usled prenaseljenosti, masovnog raseljavanja i oštećenja infrastrukture za vodu i kanalizaciju. Rojters prenosi da je na istom brifingu za štampu, portparol dečije agencije UN upozorio na rizik od smrti novorođenčadi usled dehidracije sa samo pet odsto uobičajenih zaliha vode.

Associated Press

11.45 Izrael dozvolio da 80 kamiona sa humanitarnom pomoći uđe u Gazu

Ministarstvo odbrane Izraela saopštilo je da će 80 kamiona sa humanitarnom pomoći danas ući u Gazu, čime se nastavlja povećanje broja humanitarnih pošiljki, prenosi Tajms of Izrael. Od ponedeljka, Izrael je dozvolio da ukupno 144 kamiona sa hranom, vodom i lekovima uđe u Pojas Gaze, prema Palestinskom Crvenom polumesecu. Jedan neimenovani američki zvaničnik izjavio je jutros za Tajms of Izrael da je Izrael pristao da svakoga dana pušta 100 kamiona humanitarne pomoći u Pojas Gaze, posle intenzivnog diplomatskog angažmana administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena.

11.39 Izraelske snage srušile kuću visokog lidera Hamasa na Zapadnoj obali

Izraelske trupe uništile su u utorak porodičnu kuću Saleha al-Arurija, prognanog komandanta Hamasovih snaga na okupiranoj Zapadnoj obali, dok su snage bezbednosti nastavile sa obračunom protiv vođa grupe koja je 7. oktobra započela napad unutar Izrael. Rojters prenosi da je njegova kuća, za koju su lokalni stanovnici rekli da nije zauzeta, bila zakazana za rušenje od prošle nedelje, a snage bezbednosti su je raznele u ranim jutarnjim satima.

11.04 Raketa pogodila kuću u izraelskom pograničnom mestu Eškol, nema žrtava

Jedna kuća je danas oštećena raketom, saopštile su vlasti izraelske opštine Eškol, koja se nalazi uz granicu sa Pojasom Gaze. U napadu nije bilo povređenih, pošto je u trenutku udara objekat bio prazan, saopštile su lokalne vlasti. Sirene za vazdušnu opasnost sporadično se oglašavaju danas u izraelskim pograničnim naseljima, prenosi Tajms of Izrael.

09.13 Izrael pristao da pušta 100 kamiona pomoći svakog dana u Gazu

Izrael je pristao da svakoga dana pušta 100 kamiona humanitarne pomoći u Pojas Gaze, posle intenzivnog diplomatskog angažmana administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena, izjavio je američki zvaničnik za Tajms of Izrael.

Kako je navedeno, dogovor je usledio nekoliko sati nakon što je Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) upozorila da ograničeni broj kamiona pomoći koji ulaze u Gazu ne može da zadovolji "humanitarne potrebe bez presedana" u toj palestinskoj enklavi. Samo 171 kamion pomoći ušao je u Pojas Gaze od kada je pre desetak dana omogućen ulazak preko prelaza Rafa sa Egiptom.

08.40 WAFA:U napadima izraelskih aviona na Pojas Gaze danas ubijeno desetine civila

U napadima izraelskih borbenih aviona na Pojas Gaze danas je ubijeno desetine civila, većinom dece i žena, tvrdi palestinska novinska agencija WAFA. U izveštaju, koji se poziva na izjave zvaničnika bolnice Abu Jusuf Al-Nadžari u gradu Rafa, južno od Pojasa Gaze, navodi se da su poginula deca i da je veliki broj ranjenih, nakon što su izraelski ratni avioni gađali kuću u vlasništvu jedne porodice zapadno od grada.

Palestinska agencija izveštava da su izraelski ratni avioni uništili višespratni stambeni objekat u naselju Al-Zaitaun, jugoistočno od grada Gaze, i da je u napadu bilo dosta mrtvih i ranjenih, od kojih su većina bili deca, žene i starije osobe, koji su ležali pod ruševinama.

08.20 IDF: Oko 300 ciljeva Hamasa pogođeno proteklog dana

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je oko 300 ciljeva palestinske militantne grupe Hamas pogođeno proteklog dana. IDF navodi da su njeni pripadnici ubili "brojne Hamasove teroriste", u borbama sa, kako je navedeno, "terorističkim ćelijama" koje su prema njima "ispaljivale i protivtenkovske rakete i pucale iz mitraljeza". Među pogođenim ciljevima su lansirne stanice za protivtenkovske rakete, kao i pozicije Hamasa u podzemnim tunelima, prenosi BBC.

Euronews

08.00 Izaslanik UN: Prelivanje rata u Siriju nije više samo rizik, to je već počelo

Rat između Izraela i Hamasa širi se na Siriju, podstaknut rastućom nestabilnošću, nasiljem i nedostatkom napretka prema političkom rešenju 12-godišnjeg sukoba, saopštio je danas specijalni izaslanik UN Geir Pedersen. On je rekao u Savetu bezbednosti da se, uz nasilje u sirijskom sukobu, stanovništvo ove zemlje sada suočava sa "zastrašujućom perspektivom potencijalne šire eskalacije" nakon Hamasovih napada na Izrael 7. oktobra i izraelske vojne odmazde, prenosi AP.

Više pročitajte OVDE.

07.40 SAD:Savet bezbednosti UN da se ujedini,humanitarna kriza u Gazi sve strašnija

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas Grinfild pozvala je podeljeni Savet bezbednosti UN da se ujedini, u trenutku kada "humanitarna kriza u Gazi iz dana u dan postaje sve strašnija". Usled sve veće zabrinutosti SAD zbog rasta palestinskih žrtava, Tomas-Grinfild je u ponedeljak na hitnoj sednici SB UN rekla da je američki predsednik DŽozef Bajden ponovio izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu, da "Izrael ima pravo i odgovornost da brani svoje građane od terorizma", ali da to "mora da čini na način i u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom".

Tanjug/Zoran Colić

 

07.30 Šahar: UN su izneverile Izrael

Izraelska ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi Meirav Eilon Šahar saopštila je da su UN "izneverile" njenu zemlju. Ona je u ponedeljak rekla da šefovi agencija UN nisu učinili dovoljno da osude militantni islamistički pokret Hamas i rastući antisemitizam, prenosi Rojters.

"Moram reći, načelno, Ujedinjene nacije su izneverile narod Izraela", izjavila je Šahar novinarima, dodavši da neki šefovi agencija nisu osudili napade Hamasa 7. oktobra na izraelsku teritoriju.

07.22 Brigade Al Kasam protivtenkovskim raketama gađaju izraelske snage

Brigade Al Kasam, militantno krilo Hamasa, saopštile su jutros da su ispalile protivtenkovske rakete na izraelske snage i da trupe "napadaju na južnu osu Gaze". Hamas je saopštio da je raketama gađao dva izraelska tenka i buldožera u severozapadnoj Gazi, prenosi Gardijan.

07.17 Hamas: Spremni da oslobodimo taoce u zamenu za sve zatvorenike koje drži Izrael

Portparol Hamasa Hazem Kasem izjavio je da je ta palestinska militantna grupa spremna da oslobodi sve taoce u zamenu za palestinske zatvorenike koje drži Izrael.

"Okupator tvrdi da nastoji da oslobodi zarobljenike, ali svojim neselektivnim napadima ugrožava njihove živote", rekao je Kasem, prenosi palestinska TV Al Aksa.Poručio je da Izrael neće dobiti taoce, osim u slučaju razmene zatvorenika koja bi uključivala sve Palestince koji su zatvoreni u Izraelu.

07.10 Palestinsko ministarstvo: Od početka izraelskih napada stradala 8.382 Palestinca

Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je broj poginulih u napadu Izraela na pojas Gaze i Zapadnu obalu, od 7. oktobra, porastao na 8.382, dok je više od 23.000 ranjenih.U dnevnom izveštaju navedeno je da 73 odsto poginulih u Pojasu Gaze čine deca, žene i starci, prenosi palestinska agencija WAFA.

Iz palestinskog ministarstva dodaju da je Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć izbeglicama (UNRWA), koja je najveći pružalac humanitarne pomoći u Gazi, skoro iscrpela rezerve goriva i počela značajno da smanjuje obim pomoći. Ministarstvo upozorava da 34 odsto bolnica u Gazi ne radi, a zatvoreno je 65 odsto domova primarne zdravstvene zaštite.

Tanjug AP/Abed Khaled

 

07.00 UN traže otvaranje još jednog prelaza za isporuku humanitarne pomoći u Gazu

Ujedinjene nacije su saopštile sinoć da je potrebno otvoriti još jedan granični prelaz za isporuku humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

"Više od jednog graničnog prelaza je potrebno za isporuku humanitarne pomoći opkoljenom Pojasu Gaze, a Kerem Šalom, koji je pod kontrolom Izraela, jedini je prelaz opremljen za brzu obradu dovoljno velikog broja kamiona", rekla je viša zvaničnica UN Lisa Douten na hitnoj sednici Saveta bezbednosti povodom humanitarne situacije u Gazi.

06.45 Izraelska vojska nastavlja da širi kopnenu operaciju u Pojasu Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) nastavljaju da proširuju kopnenu operaciju u pojasu Gaze, uvodeći tamo dodatne snage, izjavio je na brifingu za novinare portparol IDF Danijel Hagari.

"Snage IDF nastavljaju širenje kopnene operacije u Pojasu Gaze. Dodatne pešadijske, oklopne i borbene snage ulaze u Gazu za nastavak koordinisanih operacija kopnom, vazduhom i morem punom snagom. Naše snage su u proteklom danu eliminisale desetine terorista", rekao je Hagari, navodi se na zvaničnoj internet stranici IDF.

Tanjug AP/Abed Khaled

 

06.30 U ratu između Izraela i Hamasa stradao 31 novinar

Komitet za zaštitu novinara saopštio je da je u ratu između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas ubijen 31 novinar, što je najveći broj stradalih novinara u nekom sukobu od 1992. godine.
Među ubijenima je 26 palestinskih, četiri izraelska i jedan libanski novinar, navodi se u saopštenju. Pred toga, osam novinara je povređeno, a devetoro ih je nestalo ili su zarobljeni.

Iz Komiteta ističu da su novinari u Pojasu Gaze suočeni sa posebno visokim rizikom zbog izraelske kopnene ofanzive, vazdušnih napada, poremećenih komunikacionih kanala i nestanka struje.

Komentari (0)

Svet