Fokus

Bela kuća priprema nacionalnu strategiju borbe protiv islamofobije: Da li će to pomoći Bajdenu da pobedi na izborima?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/11/2023

-

15:44

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Muslimani širom Sjedinjenih Država dali su rok američkom predsedniku Džozefu Bajdenu da osigura primirje u Gazi, inače neće glasati za njega na predstojećim izborima. Da li će mu strategija protiv islamofobije pomoći da povrati njihovo poverenje u analizi izveštača Asošijeted presa Zika Milera.

"Ja sam Zik Miler, izveštač Asošiejtid Presa. Bela kuća priprema nacionalnu strategiju borbe protiv islamofobije. Na njoj tiho radi već neko vreme, i priprema se da je objavi. Ali sada se suočava sa pritiscima iz muslimansko-američke zajednice zbog snažne podrške administracije Izraelu u ratu protiv Hamasa u Gazi", kaže Zik Miler, izveštač Asošijetid Presa iz Bele kuće i dodaje:

"Posebno zato što su izraelski napadi na Hamas ubili na hiljade civila u Pojasu Gaze. To je mnoge u muslimansko-američkoj zajednici navelo da pojačaju pirtisak na predsednika Bajdena kako bi pozvao na momentalan prekid vatre i ostale humanitarne intervencije da bi se zaštitili civili. Pozivaju Bajdena i da ubedi Izrael da se uzdrži".

To nije bila taktika administracije do sada, kako je rekao i da su tako su stvorene tenzije između predsednika Bajdena i nekih elemenata u muslimansko-američkoj zajednici.

"Kažu mi da ne znam da li Palestinci govore istinu o broju poginulih. Siguran sam da su nevini ljudi poginuli, i to je cena rata. Trebalo bi da budemo vrlo oprezni; ne mi - Izraelci treba da budu oprezni", rekao je nedavno američki predsednik Džozef Bajden.

Raste broj incidenata

"Onda su mu njegovi rekli, o, pa nije ih 500 poginulo, možda 100 ili 300. Smanjivali su broj. Sada kaže da neke stvari koje su se desile nisu krivica Izraela. Uvek ih pokriva. Kako možete da pokrivate nekoga, a u isto vreme da kažete, ja sam razuman, osetljiv na pitanje islamofobije. Nije. On je samo političar", rekao je Šafi Kalen, pripadnik muslimansko-američke zajednice.

Miler kaže da se tajming ove strategije poklapa sa velikim porastom incidenata, antisemitske i antimuslimanske retorike, i napada. 

"Uključujući i tragično ubistvo šestogodišnjeg dečaka muslimanskog porekla u Ilinoisu pre par nedelja. To je bio katalizator da administracija ubrza donošenje strategije", navodi Miler.

Vođa muslimanske zajednice u SAD, Džajlani Husein obratio se američkom predsedniku i rekao da oni podržavaju život.

"Vi podržavate rat i zbog toga smo vas napustili. Mi smo uz decu Gaze. Napustite Bajdena", rekaoje on.

Miler je dodao da je muslimansko-američka zajednica tradicionalno važan činilac baze demokrata, posebno u neopredeljenim državama kao što je Mičigen.

"Demokratska partija sve više brine, ne da će oni glasati za Republikance, već da će ostati kod kuće iz protesta. To bi moglo da oduzme glasove Bajdenu koji se kandiduje za reizbor. A u trkama koje može da odluči svega 10.000 glasova, ovako nešto bi moglo da napravi ključnu razliku", poručio je Miler.

Kolundžija: Bajden nastoji da spreči dalju eskalaciju sukoba

Muslimani u SAD su najavili da će mobilisati milione muslimasnkih birača da ne daju donacije i ne glasaju za Bajdena na izborima naredne godine ukoliko ne preduzme nešto i ne osigura prekid vatre u Gazi. Na pitanje da li je ovaj njegov poziv na humanitarni prekid vatre dovoljan, novinar i urednik "Cenzolovke" Denis Kolundžija, za Euronews Srbija odgovara da za početak jeste. 

"Nekako je sve povezano sa unutrašnjo-političkim prilikama u Americi... Bajden nastoji da spreči dalju eskalaciju incidenata, da ih predupredi", rekao je.

Rat u Izraelu doneo je dodatne probleme Bajdenu i na pitanje kako će borba demokrata i republikanaca i uopšte određivanje u ratu Izraela i Haamasa da se odrazi na predstojeću predsedničku kampanju, on kaže:

"Ironično, taj predlog zakona koji su republikanci u predsatvničkom domu doneli podrazumeva, i njegova intencija je pomoć Izraelu. Da prevedemo to na razumljiv jezik - predlog zakona treba da naškodi demokratama. To je i jasan potez novog predsedavajućeg Predstavničkog doma i prema Bajdenu i prema demokratama. On je hteo da ih istera na čistac", rekao je Kolundžija.

Komentari (0)

Svet