Fokus

Tramp tvrdi da je imao 2,5 milijardi dolara neto vrednosti da garantuje zajmove

Komentari

Autor: Tanjug

06/11/2023

-

22:30

Tramp tvrdi da je imao 2,5 milijardi dolara neto vrednosti da garantuje zajmove
Tanjug/AP/Seth Wenig - Copyright Tanjug/AP/Seth Wenig

veličina teksta

Aa Aa

Suđenje za građansku prevaru u Njujorku protiv Donalda Trampa, njegovih najstarijih sinova, njihovih kompanija i rukovodilaca Tramp organizacije nastavljeno je danas svedočenjem bivšeg predsednika.

Pomoćnik državnog tužioca Kevin Volas ispitivao je Trampa o nizu ugovora o zajmu između Tramp organizacije i Dojče banke.

Volas je zatražio od Trampa da potvrdi svoj potpis na dokumentima i da potvrdi da dokumenti o zajmu uključuju zahteve godišnjih finansijskih izveštaja i minimalnu neto vrednost od 2,5 milijardi dolara, prenosi Si-En-En.

Tramp je potvrdio da je lično garantovao za sve kredite kod Dojče banke za ove nekretnine, zbog čega je bio vezan zahtevima za likvidnost i neto vrednost.

Tramp je takođe rekao da veruje da je ispunio zahtev za kredit za još jednu nekretninu u Čikagu – "Chicago International Hotel & Towers".

"Ovaj kredit je otplaćen u potpunosti, bez kašnjenja, bez problema i banka je bila oduševljena. Dobili su sav novac nazad", rekao je Tramp.

"Ovo je politički lov na veštice"

U tužbi se navodi da je Tramp prevario banku tako što je davao lažne, naduvane finansijske izveštaje kako bi dobio zajmove i održao ih u godinama nakon početne transakcije.

Tokom ovog ispitivanja, Trampov advokat Kris Kise ponovo je izneo prigovor na zastarelost, koji je odbačen. 

Nakon spornog jutra i napete razmene između Donalda Trampa i sudije Artura Engorona na suđenju za građansku prevaru u Njujorku, tim bivšeg predsednika je zadovoljan načinom na koji je do sada vodio svoje svedočenje i kako se ono odvija, rekao je izvor za Si-En-Ena.

"On ovo pretvara u Trampov šou. Tako on pobeđuje", rekao je izvor. 

Donald Tramp se požalio na nepravedno postupanje i više puta se sukobio sa sudijom Engoronom.

"Ovo je politički lov na veštice i mislim da bi trebalo da se stidi", rekao je on.

Sudija je upozorio Trampa, favorita za republikansku nominaciju na izborima 2024. godine, da će prekinuti njegovo svedočenje ako ne bude direktno odgovarao na pitanja.

"Gospodine Kise, možete li da kontrolišete svog klijenta?", Engoron je pitao Trampovog advokata.

"Ovo nije politički skup. Ovo je sudnica", dodao je.

Građanska parnica protiv Trampa o naduvanoj imovini i lažnim finansijskim izveštajima počela je prošlog meseca odmah nakon presude sudije Artura Engorona krajem septembra kojom je utvrđeno da su Tramp i njegovi saradnici, koji su takođe optuženi u ovom slučaju, odgovorni za "upornu i ponavljanu" prevaru.

Tramp je optužio pravosudne organe da posvećuju preteranu pažnju njegovom poslovanju nakon što je pobedio na predsedničkim izborima 2016.

Trampova ćerka Ivanka trebalo bi da svedoči u sredu, iako ona nije optužena u ovom slučaju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet