Fokus

Šefovi diplomatija članica G7: Sve strane moraju dozvoliti nesmetanu humanitarnu pomoć za civile

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2023

-

11:21

Šefovi diplomatija članica G7: Sve strane moraju dozvoliti nesmetanu humanitarnu pomoć za civile
Šefovi diplomatija članica G7: Sve strane moraju dozvoliti nesmetanu humanitarnu pomoć za civile - Copyright Tanjug/ AP Photo/Eugene Hoshiko

veličina teksta

Aa Aa

Šefovi diplomatija članica Grupe sedam pokazali su danas jedinstven stav o ratu između Izraela i Hamasa posle intenzivnih sastanaka u Tokiju, u osudi palestinskih militanata i sa podrškom pravu Izraela na samoodbranu, prenosi AP.

Grupa sedam (G7) bogatih država, koju čine Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i SAD, kao i EU, pozvali su danas i na "humanitarne pauze" u sukobu, kako bi se ubrzala pomoć ugroženim civilima u Pojasu Gaze. U saopštenju nakon dvodnevnih pregovora, članice G7 su se potrudile da izbalansiraju nedvosmislene kritike Hamasovih napada na Izrael sa "potrebom hitne akcije“ kako bi se pomoglo civilima u opkoljenoj palestinskoj enklavi, navodi AP.

"Sve strane moraju dozvoliti nesmetanu humanitarnu pomoć za civile, uključujući hranu, vodu, medicinsku negu, gorivo i sklonište, kao i pristup humanitarnim radnicima“, navodi se u zajedničkom saopštenju U dokumentu se dodaje da G7 "podržava humanitarne pauze i koridore kako bi se omogućila hitno potrebna pomoć, kretanje civila i oslobađanje talaca".

Dok su se šefovi diplomatija sastajali u centru Tokija, agencija UN je saopštila da hiljade Palestinaca u Gazi pešice odlazi na jug, noseći samo sa ono što mogu da ponesu, nakon što su na severu enklave ostali bez hrane i vode.

Izrael je saopštio da njegove trupe tokom borbe protiv Hamasovih militanata prodiru duboko unutar grada Gaze, koji je pre rata bio dom za oko 650.000 ljudi i gde, po tvrdnjma izraelske vojske, Hamas ima centralnu komandu i ogroman lavirint tunela. Sukob u Gazi, koji je usledio nakon Hamasovog napada 7. oktobra na Izrael, u kojem su militanti ubili više od 1.400 ljudi, uglavnom civila, i zarobili 242 taoca, bio je na vrhu dnevnog reda sastanka u Tokiju.

Ministri G7 su se bavili i nizom drugih kriza, uključujući rat u Ukrajini, nuklearne i raketne programe Severne Koreje i rastuće tenzije Kine i njenih suseda u teritorijalnim sporovima.

"Naša čvrsta posvećenost podršci ukrajinskoj borbi za njenu nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet nikada neće biti pokolebana“, navodi se u saopštenju G7. U njemu se takođe osuđuje "neodgovorna nuklearna retorika Rusije“ i traži od Moskve "da prekine svoju agresiju“. Ministri su saopštili da su "i dalje ozbiljno zabrinuti zbog situacije u Istočnom i Južnom kineskom moru, snažno se protiveći bilo kakvim jednostranim pokušajima da se silom ili prinudom promeni status kvo".

Šefovi diplomatija G7 u završnoj izjavi nakon sastanka su "snažno osudili ponovljena severnokorejska lansiranja balističkih projektila, kao i transfer oružja iz Severne Koreje u Rusiju, što direktno krši relevantne rezolucije Saveta bezbednosti UN“, navodi AP.

Komentari (0)

Svet