Fokus

Australijski kajakaš, osvajač olimpijskih medalja, osuđen na 20 godina zatvora

Komentari

Autor: tanjug

27/07/2021

-

13:17

Australijski kajakaš, osvajač olimpijskih medalja, osuđen na 20 godina zatvora
Australijski kajakaš, osvajač olimpijskih medalja, osuđen na 20 godina zatvora - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dvostruki australijski osvajač srebrne olimpijske medalje u kajaku, Nejtan Bagali (45), danas je, zajedno sa svojim mlađim bratom, osuđen na 20 godina zatvora zbog pokušaja krijumčarenja kokaina, u vrednosti od 147 miliona američkih dolara.

Porota Vrhovnog suda u Brizbenu proglasila je braću krivim za pokušaj unošenja droge u Australiju 2018. godine, piše AP.

Na sudu se čulo da je Dru Bagali (39) sa još jednim muškarcem stotinama kilometara od obale sa nekog stranog broda pokupio tovar od 650 kilograma droge. Oni su počeli da bacaju drogu sa palube pošto ih je spazio patrolni brod.

Optužnica protiv Nejtana Bagalija podignuta je skoro godinu dana kasnije, nakon što je utvrđeno da on kupio i opremio čamac koji je korišćen tokom propalog pokušaja krijumčarenja droge.

Nejtan je osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Atini 2004. godine, u disciplinama K-1 i K-2 preko 500 metara, i trostruki je svetski prvak K-1 na 500 metara.

Advokati optuženih tvrdili su da je Dru Bagali verovao da desetine paketa sadrže duvan, dok za Nejtana tvrde da nije znao ništa o planu uvoza bilo koje ilegalne supstance.

Sudija En Lions odbila je tvrdnje braće i osudila ih na osnovu toga što je Dru Bagali bio "glavni organizator" operacije, a njegov brat Nejtan bio "aktivno uključen".

Nejtan Bagali moraće da odleži 12 godina u zatvoru pre nego što bude ispunio uslove za podnošenje zahteva za uslovnu kaznu, dok će Dru Bagali moći da zatraži uslovnu kaznu posle 16 godina zatvora.

Braća Bagali su i ranije imala posla sa zakonom. Bili su uhapšeni 2009. godine zbog proizvodnje i snabdevanja velikog broja ekstazija, a 2015. godine zbog proizvodnje tableta i zavere za proizvodnju metamfetamina.

Komentari (0)

Svet