Fokus

"Palestina će biti slobodna od reke do mora": Rečenica koja je skupo koštala američku kongresmenku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/11/2023

-

19:22

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Zbog jednog posta na mreži X, u kojem se pominje propalestinski slogan koji je ocenjen kao poziv na uništavanje Izraela, američki Kongres je cenzurisao demokratsku predstavnicu palestinskog porekla. Ta odluka je izazvala oštre polemike, ne samo na društvenim mrežama. 

Fraza "Palestina će biti slobodna od reke do mora", skupo je koštala poslanicu demokratske stranke Rašidu Tlajb, koja je većinskom odlukom kongresa doživela takozvanu cenzuru, odnosno "ukor pred isključenje" iz američkog parlamenta.

Nakon objave na bivšem Tviteru, Rašida je ujedinila demokrate i republikance, jer je 234 članova Kongresa glasalo "za", a 188 "protiv" odluke da se demokratska poslanica cenzuriše. 

Zbog odluke Kongresa, Rašida je ogorčeno reagovala, napisavši da su njene kolege više fokusirane na to da nju "ućutkaju", nego na žrtve u Gazi. 

"Šteta je što su moje kolege više fokusirane na to da me ućutkaju nego na spasavanje života, jer broj mrtvih u Gazi premašuje 10.000!", napisala je Tlajb na društvenoj mreži X. 

Tanjug/AP/Mariam Zuhaib

 

U emotivnom obraćanju članovima Kongresa, pre nego što je doneta odluka o cenzuri, Rašida je poručila da neće biti ućutkana i da "ideja da je kritikovanje Izraela samo po sebi antisemitizam, postavlja veoma opasan presedan koji se koristi da se ućutkaju glasovi koji se zalažu za ljudska prava širom Amerike".

Netanjahu podržao odluku Kongresa, Bela kuća nije komentarisala slučaj

Među 188 članova Kongresa koji su se suprotstavili većini, bio je i demokrata Džejmi Raskin, koji je, slično kao i Rašida Tlajb, rekao da se ova rezolucija odnosi samo na jednu stvar, a to je "kažnjavanje slobode govora". 

Nasuprot ovakvim stavovima, Antidifamacijska liga, organizacija koja se bori protiv antisemitizma, poručila je da je osuda Tlajb poslala poruku da se antisemitizam neće tolerisati u Kongresu.

"Od reke do mora je Hamasov poziv da se uništi Izrael - tvrdnja da je to poziv na koegzistenciju daje pokriće za teror. Hvala članovima obe stranke na vođstvu i jasnoj moralnoj poruci", saopštili su iz Antidifamacijske lige.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu koji je u intervjuu na televiziji "Fox" odbacio mogućnost uspostavljanja humanitarnog primirja, komentarisao je i odluku američkog Kongresa, zahvaljujući se članovima tog tela i optuživši kongresmenku iz demokratske stranke da "poziva na genocid prema Izraelu i na ukidanje jevrejske države". 

Novinari su pokušali da od portparolke Bele kuće čuju mišljenje Džoa Bajdena u vezi sa ovim slučajem, međutim Karin Žan-Pjer je rekla da nema komentar na odluku Kongresa. 

Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

 

Kada je Rašida Tlajb cenzurisana, nekoliko stotina zaposlenih u kongresu pošlo je ispred zgrade i protestovalo, zahtevajući momentalno primirje u Gazi. 

Šta je tačno objavila Rašida Tlajb? 

Rašida je pre nekoliko dana postavila video na kojem se, između ostalog vidi i izjava Džoa Bajdena, koji podržava Izrael, potom slede kadrovi bombardovanja Gaze, kao i civila koji su stradali u tom bombardovanju, a onda su sledili i snimci protesta širom SAD-a i propalestinskih demonstracija, na kojima je uzvikivana parola da će Palestina "biti slobodna od reke do mora".

Nekoliko sati nakon što je ovo postavila i kada se suočila sa brojnim kritikama na društvenim mrežama, ona je na nekadašnjem Tviteru napisala da je to "poziv na slobodu, a ne poziv na smrt, uništenje ili mržnju."

Izraz "Palestina će biti slobodna od reke do mora", datira iz ranih šezdesetih godina prošlog veka. Stekao je popularnost unutar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) kao poziv na povratak na granice Palestine pre stvaranja Izraela 1948. godine. 

Međutim, ovu frazu je tokom godina usvojio i Hamas u čujem kontekstu to predstavlja poziv na uništenje Izraela. 

Komentari (0)

Svet