Fokus

Napadač na muža Nensi Pelosi osuđen za pokušaj otmice i napad

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2023

-

23:28

Napadač na muža Nensi Pelosi osuđen za pokušaj otmice i napad
Napadač na muža Nensi Pelosi osuđen za pokušaj otmice i napad - Copyright Tanjug/AP/J. Scott Applewhite

veličina teksta

Aa Aa

Savezni sud proglasio je danas Dejvida de Papea krivim po dve tačke za napad na Pola Pelosija (83), muža bivše predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi, prošle godine u njihovoj kući u San Francisku.

On je osuđen po jednoj tački za napad na člana uže porodice saveznog zvaničnika, a po drugoj tački za pokušaj otmice saveznog zvaničnika, zbog čega bi se mogao suočiti sa maksimalnom kaznom od 30, odnosno 20 godina zatvora, prenosi CNN.

U optužnici se navodi da je De Pape upao u kuću visoke američke zvaničnice sa „nasilnim planom da otme Nensi Pelosi“ i „da je drži kao taoca“. De Papeov advokat Džodi Linker rekao je da je njen klijent napao Pola Pelosija, ali je tvrdio da se njegova motivacija za napad ne poklapa sa optužbama protiv njega.

"Ovaj slučaj govori o tome da li je Dejvid delovao zbog funkcije Nensi Pelosi kao člana Kongresa. Nije. I udario je Pola Pelosija samo u kratkom trenutku očaja jer je stigla policija i njegov veći plan je osujećen", rekla je Linker pred porotom.

Tanjug/AP/Kevin Wolf

Nensi i Pol Pelosi

Iznoseći svoju odbranu u utorak, De Pape je dao detaljniji pogled na svoje motive pre napada, ponekad postajući emotivan dok je iznosio primere teorija zavere za koje je smatrao da su istinite.

On je rekao porotnicima da je planirao da obuče kostim jednoroga na naduvavanje i da snimi svoje ispitivanje Nensi Pelosi kako bi ga postavio na internet. Kako je naveo, plan mu je bio da natera Pelosi "da prizna da je lagala američki narod".

DePape, kanadski državljanin koji se preselio u SAD pre više od 20 godina, takođe je optužen na federalnom sudu za napad smrtonosnim oružjem, zlostavljanje starijih osoba, provalu u stanove i druga krivična dela. Datum suđenja za te optužbe nije zakazan.

Napad koji se dogodio u oktobru 2022. izazvao je šok u Vašingtonu u vreme porasta pretnji javnim zvaničnicima. Strah od političkog nasilja je povećan nakon napada na Kapitol SAD 6. januara 2021. i drugih incidenata poslednjih godina u kojima su bili na meti članovi Kongresa poslednjih godina. Tadašnja predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi navela je ovaj napad kao jedan od razloga za povlačenje sa te funkcije.

Komentari (0)

Svet