Fokus

Kontroverzni lider na čelu Argentine: Kako je Havijer Milej postao predsednik druge po veličini ekonomije Južne Amerike

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/11/2023

-

20:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Obožavatelji ga zovu "ludak" i "perika" zbog njegove žestine i neposlušne kose, a on za sebe kaže da je "lav" i "anarhokapitalista". Havijer Milej je pre nekoliko godina bio televizijski govornik koji je pričao protiv državne potrošnje i vladajuće političke klase u Argentini, i retko ko je verovao da ima šansu da postane predsednik druge po veličini ekonomije Južne Amerike. 

Među izjavama po kojima ga pamte su one da je  seksualno obrazovanje marksistička zavera koja ima za cilj uništenje porodice i na primer to što smatra da ljudima treba dozvoliti da prodaju svoje vitalne organe.

Podršku je prikupio najavama drastičnih mera za obuzdavanje rastuće inflacije i obećanjem da će povesti krstaški rat protiv "puzajućeg socijalizma" u argentinskom društvu. U središtu njegovog ekonomskog plana za Argentinu je predlog da se lokalna valuta pezos zameni američkim dolarom.

Tanjug/AP Photo/Nicolas Aguilera

 

Dolarizacija Argentine, za Rajka Petrovića sa Instituta za evropske studije je izuzetno kontroverzno pitanje, navodeći da to u pojedinim zemljama Latinske Amerike, poput Ekvadora, nije donelo željene rezultate.

"Ekonomski stručnjaci predviđaju da će Milejev izbor za predsednik Argentine dovesti do još većih potresa na argentinskom tržištu i da će inflacija polako ali sigurno preći u hiperinflaciju. Njegove najave da će ukinuti centralnu banku Argentine, da će broj ministarstava svesti na svega osam, kao i to da će praktično ukinuti zdravstveno osiguranje i mnoge druge stvari koje trenutno obavlja država, dodatno bi osiromašila i onako dobrim delom osiromašene građane Argentine", ističe Petrović. 

On smatra da je upitno da li će Milej uspeti da sprovede sve najavljene reforme.

"On je u drugom krugu predsedničkih izbora već omekšao svoju retoriku, koja je bila pre svega usmerena protiv trgovine sa Brazilom i Kinom, a koji predstavljaju najveće ekonomske partnere Argentine", navodi Petrović.

Tanjug/AP/Natacha Pisarenko

 

Kako je Milej došao na vlast?

Prema rečima Petrovića, u Argentini je vladalo višegodišnje nezadovljstvo zbog loše ekonomske i socijalne situacije u toj zemlji, ukazujući na to da je argentinsko društvo najpre bilo nezadovoljno političkog garniturom iz peronističke partije, unutar koje, ističe Petrović, "postoje ozbiljni sukobi između pristalica Kristine Kiršner, još uvek potpredsednice Argentine i predsednika Alberta Fernandeza". 

"Argentina je pretrpela velike probleme tokom pandemije Covid-19 gde je skoro dve godine zemlja bila u većoj meri zatvorena i Milej je pre svega dobio popularnost među mladim Argentincima ogorčenim bezperspektivnošću po njihovom mišljenju života u toj zemlji, i upravo tom borbom kako je on rekao protiv političke kaste u Argentini, kaže Petrović.

Međutim, on ističe da da je argentinska ekonomija do sada bila nefunkcionalna, te da ta zemlja "vrlo često prolazi kroz faze sa jedne strane industrializacije i tehnološkog razvoja, sa druge, ozbiljnih ekonomskih padova". 

Tanjug/AP/Natacha Pisarenko

 

"To je jedan od najvećih paradoksa naše današnjice, zemlja koja je na početku 20. veka bila među deset najbogatijih na svetu, koja je prebogata prirodnim resursima, sa izuzetno obrazovanim stanovništvom, se suočava sa takvim problemima i naravno da je Milej dobio toliku podršku, odnosno 56 odsto glasova u drugom krugu predsedničkih izbora, između ostalog i zbog toga što je žestoki kritičar kenzijanizma, odnosno pravca u ekonomiji koji podrazumeva intervenciju države u ekonomske tokove, i zbog toga što se zalaže za potpunu liberalizaciju ekonomskog života i rasprodaju mnogih javnih preduzeća koja su po njegovom mišljenju neprofitabilne", zaključuje Petrović.

Superheroj sa motornom testerom

U predizbornoj kampanji je koristio motornu testeru kako bi označio velike rezove koje će da učini u argentinskoj ekonomiji. Bio je član jednog Rolling Stones Tribute benda. Radi se o čoveku koji pse smatra unucima, dok roditelje za života smatra mrtvima. Papu Franju je u jednom televizijskom gostovanju opisao kao "imbecila" i predstavnika zla na zemlji. Za sebe kaže da je skoro pa Jevrejin, kaže da ne ide u crkvu, da ide u sinagogu, da ne prati sveštenika, već rabina.

Pogledajte koje još kontroverze prate novoizabranog predsednika Argentine i kako su pojedini svetski lideri reagovali na njegovu pobedu. 

Euronews Srbija

Komentari (0)

Svet