Fokus

Bivši ruski premijer upisan u registar "stranih agenata"

Komentari

Autor: Tanjug

24/11/2023

-

22:39

Bivši ruski premijer upisan u registar "stranih agenata"
Bivši ruski premijer upisan u registar "stranih agenata" - Copyright Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Rusko Ministarstvo pravde dodalo je u svoj registar „stranih agenata“ Mihaila Kasjanova, prvog premijera predsednika Vladimira Putina, a kasnije jednog od njegovih protivnika.

Na sajtu Ministarstva se navodi da je Kasjanov "učestvovao u kreiranju i širenju poruka i materijala stranih agenata neograničenom krugu ljudi, širio lažne informacije o odlukama državnih organa Ruske Federacije i politici koju su oni vodili“ i "protivio se specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini", prenosi Asošiejted pres.

Kasjanov je postao premijer 2000. godine nakon što je Putin izabran za predsednika i na toj funkciji je bio do 2004. godine, kada je smenjen. On je prvenstveno bio odgovoran za ekonomske reforme, uključujući i rusko usvajanje paušalnog poreza na dohodak.

Postao je istaknuta opoziciona ličnost nakon što je napustio mesto premijera i pokušao da se kandiduje za predsednika 2008. godine, ali je nacionalna izborna komisija odbila njegovu kandidaturu.

Kasjanov je kasnije nestao iz vidokruga pošto je ruska opozicija oslabila zbog hapšenja i represije. Nakon što je Putin poslao trupe u Ukrajinu u februaru 2022, Kasjanov je napustio zemlju i navodno je u Letoniji.

Ruski zakon koji dozvoljava da ličnosti i organizacije koje primaju novac ili podršku izvan zemlje budu označene kao strani agenti, u velikoj meri je korišćen protiv opozicionih ličnosti i nezavisnih medija.

Komentari (0)

Svet