Fokus

Vlasti Meksika pojačale potragu za kidnapovanim novinarima

Komentari

Autor: Tanjug

24/11/2023

-

23:15

Vlasti Meksika pojačale potragu za kidnapovanim novinarima
Vlasti Meksika pojačale potragu za kidnapovanim novinarima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Meksičke vlasti su pojačale potragu za tri novinara za koje se veruje da su ih kidnapovali naoružani ljudi na jugu Meksika.

Kancelarija državnog tužioca u državi Gerero saopštila je u četvrtak da istražuje nestanak pet osoba u turističkom gradu Taksko, među kojima su novinari Marko Toledo, Silvija Arce i Alberto Sančez.

Portparol državnog tužioca Karlos Monge, rekao je da će pretresi biti pojačani uz učešće državnog tužioca, državne komisije za potragu, državne policije, Nacionalne garde i vojske, prenosi Rojters.

Petnaest kombija sa osobljem iz različitih agencija za sprovođenje zakona raspoređeno je iz glavnog grada države u Taksko, rekao je Monge.

Međunarodna grupa za slobodu govora ''Član 19'' u četvrtak je saopštila da je, prema izjavama svedoka, pet naoružanih muškaraca ušlo u nedelju u kuću Toleda, direktora nedeljnika ''El Espektador de Taksko'', odvodeći njega, njegovu ženu i sina.

"Najmanje dva svedoka su izjavila organizaciji da je novinar bio žrtva pretnji i uznemiravanja prethodnih godina“, navodi se u saopštenju te organizacije, uz napomenu da je Toledo izveštavao o politici i bezbednosti.

Arce i Sančez, koji vode digitalnu platformu RedSiete, u sredu su kidnapovali naoružani ljudi.

Meksiko je među najopasnijim zemljama na svetu za novinare, sa petoro ubijenih novinara do sada ove godine, dok je prošle godine ubijeno njih 13, prema podacima Međunarodne grupe za slobodu govora.

Komentari (0)

Svet