Fokus

Sastanak ministara spoljnih poslova Kine i Japana: Obećanje da će raditi na poboljšanju odnosa dve zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

25/11/2023

-

12:15

Sastanak ministara spoljnih poslova Kine i Japana: Obećanje da će raditi na poboljšanju odnosa dve zemlje
Tanjug/AP/Kyodo News - Copyright Tanjug/AP/Kyodo News

veličina teksta

Aa Aa

Ministri spoljnih poslova Japana i Kine, Joko Kamikava i Vang Ji, obećali su u Busanu, u Južnoj Koreji, da će zajedno raditi na poboljšanju zategnutih odnosa dve zemlje, na osnovu bilateralnog sporazuma o izgradnji "uzajamno korisnih" veza.

Na početku njihovog prvog sastanka u južnokorejskom lučkom gradu, Kamikava, koja je u septembru postala ministar spoljnih poslova Japana, rekla je kineskom kolegi da je spremna da "blisko sarađuje" sa njim, vođena direktivama japanskog premijera Fumija Kišide i kineskog predsednika Si Đinpinga sa njihovog sastanka prošle nedelje u San Francisku, prenosi Kjodo.

Vang je takođe izrazio spremnost da radi sa Japanom na vraćanju bilateralnih odnosa na "zdrav i ispravan put". Njihove uvodne reči iznete su u prisustvu novinara, navodi japanska agencija.

Kamikava i Vang sastali su se uoči razgovora  sa južnokorejskim ministrom spoljnih poslova Park Džinom koji je planiran da se održi u nedelju u Busanu, kao prvi trilateralni sastanak ministara spoljnih poslova ovih zemalja od 2019. godine.

Veruje se da je Kamikava u razgovorima sa Vangom tražila okončanje kineske zabrane uvoza morske hrane iz Japana, koja je uvedena zbog ispuštanja prečišćene radioaktivne vode u okean iz uništene nuklearne elektrane Fukušima Daiči koja je počela krajem avgusta.

Vang je pozvao na nezavisno praćenje ispuštanja otpadnih voda u svojim razgovorima ranije ove nedelje u Pekingu sa Nacuom Jamagučijem, liderom Komeita, mlađeg partnera u japanskoj vladajućoj koaliciji. Puštanje vode podstaklo je Peking da uvede zabranu uvoza morske hrane.

Takođe se veruje da je Kamikava pozvala na prevremeno oslobađanje japanskih državljana koji su u kineskim zatvorima zbog navodne špijunaže, kao i na uklanjanje bove koju je Peking postavio u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Japana u blizini ostrva Senkaku u Istočnom kineskom moru, navodi Kjodo.

Kina, koja polaže pravo na ostrva i naziva ih Diaoju, više puta je slala brodove u japanske vode oko ostrva Senkaku.

Komentari (0)

Svet