Fokus

Japan: Srušio se avion vojske SAD sa osam ljudi, pronađena jedna osoba i krhotine

Komentari

Autor: Tanjug

29/11/2023

-

08:45

Japan: Srušio se avion vojske SAD sa osam ljudi, pronađena jedna osoba i krhotine
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Japanska obalska straža pronašla je jednu osobu i krhotine u okeanu, za koje se veruje da pripadaju američkom vojnom avionu "Osprej", koji se srušio u vodama kod južnog japanskog ostrva Jakušima dok se u njemu nalazilo osam ljudi, saopštili su zvaničnici.

Uzrok pada aviona i stanje pronađene osobe za sada nisu poznati, kao ni stanje ostalih ljudi u letelici, rekao je portparol obalske straže Kazuo Ogava.

On je dodao da je avion poleteo sa vazdušne stanice američkog marinskog korpusa Ivakuni u prefekturi Jamaguči i srušio se na putu ka vazdušnoj bazi Kadena na japanskom ostrvu Okinavi.

Kako je naveo, izgleda da je avion pokušao da prinudno sleti na aerodrom na ostrvu Jakušimi pre nego što se srušio, prenosi AP.

Obalska straža je primila poziv sa ribarskog broda, koji se nalazio u blizini mesta nesreće kod ostrva Jakušime, dodao je on.

Avioni i patrolni čamci obalske straže pronašli su jednu osobu i krhotine sive boje za koje se veruje da pripadaju paloj letelici, naveo je Ogava.

Avion američke vojske, u kojem se nalazilo osam osoba, pao je danas u okean u blizini japanskog ostrva Jakušima, saopštila je ranije japanska obalska straža.

Do nesreće je došlo oko 14.47 časova po lokalnom vremenu, a građani su prijavili da se zapalio levi motov aviona i da je letelica pala u more, prenela je japanska televizija MBC.

Američki i japanski zvaničnici rekli su da  letelica pripada vazdušnoj bazi Jokota u zapadnom Tokiju.

Zvaničnici američkog vazduhoplovstva u Jokoti naveli su da još rade na potvrdi informacija i da za sada nemaju komentar.

"Osprej" je avion sa nagibnim rotorom, koji može da leti i kao  helikopter i kao avion s fiksnim krilima.

U avgustu ove godine tri američka marinca su poginula, a nekoliko je povređeno kada se "Osprej"  srušio tokom vojnih vežbi u Australiji.

Pet američkih marinaca je 2022. godine poginulo nakon što se njihov avion "MV-22B Osprej " srušio tokom misije obuke u u Kaliforniji.

Iste godine četiri američka vojnika su poginula kada se njihov "Osprej" srušio tokom NATO vežbi u Norveškoj.

Prema tvrdnji vojnog analitičara CNN-a i penzionisanog pukovnika američkog vazduhoplovstva Sedrika Lejtona, avion je bezbedan za letenje, ali ima istoriju mehaničkih i operativnih problema od nastanka 1980-ih godina.

Komentari (0)

Svet