Fokus

Događaj u Skoplju u fokusu svetskih diplomata: Dolazak Lavrova na samit OEBS izaziva kontroverze

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/11/2023

-

11:18

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Severna Makedonija je od danas domaćin 30. Ministarskog saveta Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), koji se do 1. decembra održava u Skoplju i na kome će, kako se očekuje, prisustvovati oko 1.000 delegata. Ministri će doneti odluke o daljem funkcionisanju OEBS, a izvesno je da će odlučiti da Malta preuzme ulogu predsedavajućeg OEBS za 2024. godinu. Nakon više od tri decenije nezavisnosti, Severna Makedonija je prvi put domaćin ovakvog jednog skupa, što se u zemlji ocenjuje kao veliki uspeh domaće diplomatije. Pripreme za ovaj događaj trajale su celu godinu, a tokom skupa biće angažovano više policijskih službi.

Skup će obeležiti prisustvo šefova diplomatija SAD i Rusije Entonija Blinkena i Sergeja Lavrova, što ga čini jednim od retkih događaja na kojem obojica učestvuju od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Ambasador SAD-a u Srbiji Kristofer Hil kaže za Euronews Srbija da nije u njegovoj nadležnosti da analizira šta i koliko bi značilo prisustvo ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i dodaje da su, kada je reč o ratu u Ukrajini, SAD bile od početka jasne sa stavom da će do kraja ostati na strani Ukrajine.

"Da, Severna Makedonija je domaćin konferencije OEBS-a i pozvali su sve članice, ali nisam u poziciji da komentarišem šta znači to što on ide tamo. Ono što znam je da u Ukrajini traje veoma težak rat i mislim da su SAD bile jasne, nastavićemo da podržavao Ukrajinu kao što je i rekao predsednik Bajden u mnogo prilika", rekao je Hil, te dodao:

"Podržavaćemo Ukrajinu koliko god bude bilopotrebno. Ukrajina je doživela brutalnu invaziju od svog suseda  i svi imamo moralni, politički i svaki drugi imperativ da pomognemo Ukrajinu i nastavićemo to da činimo", rekao je Hil.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Na pitanje da li će se Blinken sresti sa Lavrovom, Hil je rekao da ne može da govori o tome, da će to ostaviti drugima.

Učešće na samitu OEBS danas je najavio i šef srpske diplomatije Ivica Dačić koji je porvtdio da putuje u Severnu Makedoniju.

"Sutra idem u Skoplje sa ministrom Kazahstana. Imajuci u vidu težinu situacije sa kojima se međunarodna zajednica suočava, nije lako funkcionisanje ove organizacije i imajući u vidu da je konzensuz način odlučivanja i da sada nije bilo moguće postići dogovor oko zajedničkih stavova i o najvažnijim goružim pitanjima i zato je ovaj sastanak značajan. Da probamo da dođemo do kompromisa oko budžeta i funkcionisanju cele organizacije, a da ne pričam o tome koliko je ugrožena ta organizacija koja je napravljane u vreme Hladnog rata i postojanje dva bloka za prevenciju sukoba. Biće težak taj sastanak u Skoplju", rekao je danas Dačić.

Latinović: Dolazak Lavrova nije iznenađenje

Dolazak Lavrova na samit nije iznenađenje, kaže Branka Latinović iz Evropskog pokreta u Srbiji, jer svaki organizator međunarodnih sastanaka ima obavezu da omogući prisustvo svih onih koje su članice te međunarodne organizacije.    

"Prošle godine se dogodilo da mu nije dozvoljeno sletanje, pa nije došao. Rusija je država članica OEBS-a i u tom kontekstu nema nikakvih pravno-političkih smetnji da se njemu kao ministru u kontekstu ministarskog sastanka ne dozvoli dolazak. Severna Makedonija je prvo rekla da neće odobriti, pa je promenila stav", rekla je Latinović za Euronews Srbija.

Kako je dodala, verovatno je to bio rezultat odgovarajućih konsultacija samog predsedavajućeg u tom širem kontekstu sa državama učesnicama u Beču i procenilo se da ipak treba negovati taj, "odnosno ponovo obnoviti negovanje tog kontakta i dijaloga sa Ruskom federacijom".

Objašnjava da prisustvo Lavrova treba pokaže neku simboliku, ako ništa drugo, da je OEBS pro-evropsko-atlantska platforma.

"I da se pokaže značaj tog dijaloga sa Ruskom federacijom koja je država učesnica OEBS-a, naravno", rekla je Latinović.

Ukrajina, Estonija, Letonija, Litvanija i Ukrajina najavile su da neće prisustvovati Samitu zbog toga što je šefu ruske diplomatije dozvoljeno učešće.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba objavio je juče da neće prisustvovati ministarskom sastanku OEBS-a, a Ukrajinu će na ovom skupu predstavljati delegacija ukrajinske Ambasade u Severnoj Makedoniji, potvrđeno je agenciji MIA u tom diplomatskom predstavništvu.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenka je istakao da Kijev visoko ceni napore Severne Makedonije kao zemlje predsedavajuće OEBS 2023. godine i lično ministra spoljnih poslova Bujara Osmanija, koji je, kako je naveo, pokazao visok profesionalizam i nepokolebljivu posvećenost zaštiti principa i obaveza OEBS-a i koji je tokom svog predsedavanja dao prioritet pitanju suprotstavljanja ruskoj agresiji na Ukrajinu.

"Ruska Federacija neprestano uništava OEBS, zloupotrebljavajući pravilo konsenzusa. Pribegavajući ucenama i direktnim pretnjama, Rusija je sistematski blokirala konsenzus o ključnim pitanjima. Blokiranje kandidature Estonije za predsedavanje OEBS-u 2024. takođe je postalo fakultativno. Osim toga, Rusija je nezakonito privela trojicu Ukrajinaca – predstavnika OEBS-a, koji su u zatvoru više od 500 dana. Rusija je stvorila egzistencijalnu krizu u OEBS-u i pretvorila organizaciju kao taoca svojih hirova i agresije", napisao je Nikolenko u objavi na Fejsbuku.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

Prema njegovim rečima, u takvim uslovima, prisustvo ruske delegacije na ministarskom sastanku u Skoplju, prvom od početka pune invazije Rusije na Ukrajinu samo će pogoršati krizu u koju je Rusija uvela OEBS.

"Moramo zajedno raditi na spašavanju OEBS-a od Rusije, ali ne slanjem signala o mogućnosti povratka na oblike saradnje koji su postojali do februara 2022. godine, na državu koja je izvršila najveću oružanu agresiju u Evropi od kraja Drugog svetskog rata i brutalno prekršio sve principe Helsinškog završnog akta. S obzirom na to, delegacija Ukrajine neće učestvovati na ministarskom sastanku OEBS-a, Ukrajina ostaje privržena principima OEBS-a, spremna da nastavi da radi sa partnerima kako bi povratila usaglašenost sa Završnim aktom iz Helsinkija, posebno primenom Formule mira predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog", naveo je portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova.

Kako prenosi portal Makfaks, ministar spoljnih poslova Estonije Margus Cahkna istakao je da će Samit u Skoplju biti prilika "da Rusija širi svoju propagandu i potkopava jedinstvo Zapada".

"Lavrovu je mesto u specijalnom tribunalu, a ne u OEBS", poručio je on u saopštenju.

Govoreći o tome da su pojedine zemlje objavile da neće prisustvovati ovogodišnjem sastanku zbog dolaska Lavrova, Latinović kaže da Ukrajinu treba razumeti u kontektu rata u toj zemlji. 

Na pitanje kako komentariše to što je juče generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao u Briselu da zabrinjava sve veći rast ruskog uticaja u regionu, kaže da nam govori da se nešto dešava što mi još uvek nismo čuli. 

"Mislim i da ova jučerašnja izjava ambasadora Hila, koji je inače vrlo umeren i vrlo vodi računa o svakom naglasku, ne samo reči i u svemu tome, vrlo simptomatična. I meni se čini da se tu nešto događa iza scene, što mi još uvek ne znamo...", rekla je Latinović. 

Komentari (0)

Svet