Fokus

Brazilska savezna država pokreće obavezan program praćenja stoke da bi spasila amazonsku prašumu

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2023

-

23:50

Brazilska savezna država pokreće obavezan program praćenja stoke da bi spasila amazonsku prašumu
Brazilska savezna država pokreće obavezan program praćenja stoke da bi spasila amazonsku prašumu - Copyright AP/Andre Penne

veličina teksta

Aa Aa

Brazilska savezna država Para, koja prednjači u uništavanju amazonskih prašuma, pokrenuće obavezan program praćenja stoke, u pokušaju da suzbije seču šuma, saopštila je kompanija "Nejčer konzervansi", partner u ovom projektu.

Širenje pašnjaka za ishranu goveda u Amazoniji i susednoj savani Serado, praksa je koja se suočava sa strogim zakonskim ograničenjima, ali se nastavlja ilegalno u Brazilu, najvećem svetskom izvozniku govedine, prenosi Rojters.

Vlada države Para u severnom Brazilu će danas objaviti program na klimatskom samitu UN COP28, saopštila je kompanija "Nejčer konzervansi". Program ima za cilj pojedinačno praćenje svih 24 miliona goveda u državi Para do decembra 2026. godine.

Uzgoj stoke u Brazilu povezan je sa skoro 24 odsto globalnog godišnjeg krčenja tropskih šuma i približno 10 odsto ukupnih globalnih emisija gasova staklene bašte, saopštila je kompanija.

Prema vladinim podacima, Para ima drugi najveći broj grla stoke u Brazilu iza zapadno-centralne države Mato Groso.

"U državi većoj od Francuske, Španije i Norveške zajedno, sa preko 24 miliona goveda na više od 295.000 farmi, program donosi novi pristup kako bi se osiguralo kontinuirano smanjenje krčenja šuma i povezanih emisija gasova staklene bašte od goveda", saopštila je kompanija.

Komentari (0)

Svet