Fokus

Lula: Učešće Brazila u OPEK+ kako bi se zaustavilo korišćenje fosilnih goriva

Komentari

Autor: Tanjug

02/12/2023

-

22:54

Lula: Učešće Brazila u OPEK+ kako bi se zaustavilo korišćenje fosilnih goriva
Tanjug/AP/Eraldo Peres - Copyright Tanjug/AP/Eraldo Peres

veličina teksta

Aa Aa

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva rekao je da bi potencijalno brazilsko učešće u organizaciji OPEK+ (Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici, uključujući i Rusiju) imalo za cilj da ubedi učesnice da prestanu da koriste fosilna goriva.

Brazil je u četvrtak poručio da je na korak od priključenja OPEK+, grupe od 23 zemlje koje izvoze naftu, čime bi postao 24. članica od januara 2024. godine.

"Smatram da je za nas bitno da učestvujemo u OPEK+ jer moramo da ubedimo države koje proizvode naftu da treba da se pripreme za kraj ere fosilnih goriva", rekao je Lula na samitu COP28 u Dubaiju, preneo je Rojters.

On je dodao da priprema znači da novac koji zarađuju treba da ulože tako da kontinenti poput Afrike i Latinske Amerike mogu proizvesti neophodna obnovljiva goriva, "posebno zeleni vodonik".

Ministar energetike Brazila Alešandre Silveira rekao je da će Brazil predvoditi zemlje koje proizvode naftu da ubrzaju energetsku tranziciju.

"Pod vođstvom Lule, želimo da koristimo prihode od nafte da finansiramo čistu i obnovljivu energiju", rekao je Silveira.

Brazil je najveći proizvođač u Južnoj Americi, sa 4,6 miliona barela dnevno nafte i gasa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet