Fokus

Papa pozvao sve religije da se ujedine protiv uništavanja životne sredine

Komentari

Autor: Tanjug

03/12/2023

-

12:55

Papa pozvao sve religije da se ujedine protiv uništavanja životne sredine
Tanjug/AP/Gregorio Borgia - Copyright Tanjug/AP/Gregorio Borgia

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja pozvao je danas pripadnike svih svetskih religija da se ujedine u borbi protiv "pohlepnog" uništavanja životne sredine.

Ističući čovekovu smrtnost i ograničenost, papa Franja je u obraćanju na samitu o klimi COP28 u Dubaiju, rekao da zaštita života podrazumeva "suprotstavljanje pohlepnoj iluziji svemoći koja uništava našu planetu".

Religije, prema rečima prvog čoveka Vatikana, "treba hitno, da deluju u pravcu zaštite sredine", da vaspitavaju svoje pripadnike u skladu sa "životnim stilom koji je savestan i bratski, a ne rasipnički", ali i da ih uče kako da se vrate individualnom promišljanju o veličanstvenosti prirode.

"Svet lišen kontemplacije, biće svet u kome je duša zagađena, koji će nastaviti da odbacuje ljude i proizvode kao otpad", rekao je papa Franja u govoru koji je umesto njega na samitu pročitao državni sekretar Vatikana kardinal Pjetro Parolin.

U svom glavnom obraćanju na konferenciji u subotu, papa je ponovio svoj poziv na eliminaciju fosilnih goriva, dok su stotine katoličkih institucija širom sveta najavile planove o njihovom ukidanju.

U svom obraćanju verskim vođama, pap je, takođe, istakao da su mir i upravljanje planetom međusobno zavisni, jer, kaže, ratovi i sukobi nanose štetu životnoj sredini i dele nacije, ometajući zajedničku posvećenost rešavanju zajedničkih problema, poput zaštite planete.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet