Fokus

Hakovana najopasnija britanska nuklearna lokacija, u napadu umešane ruske i kineske sajber grupe

Komentari

Autor: Tanjug

04/12/2023

-

16:34

Hakovana najopasnija britanska nuklearna lokacija, u napadu umešane ruske i kineske sajber grupe
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najopasnija britanska nuklaerna lokacija, Selafild, hakovana je od sajber grupe koja je blisko povezana sa Rusijom i Kinom, navodi londonski Gardijan.

Istragom je utvrđeno da su razotkrivanje ovog podatka i potencijalni efekti pažljivo zataškavali visoki zvaničnici koji upravljaju velikim nuklearnim otpadom.

Gardijan je utvrdio da vlasti ne znaju kada su prvi put kompromitovani kompjuterski sistemi u Selafildu, ali izvori navode da su hakerski proboji prvi put otkriveni 2015. godine, kada su eksperti utvrdili da je takozvani "sliper malver" - softver koji može da vreba i da se koristi za špijuniranje i napad na sisteme - ubačen u kompjutersku mrežu Selafilda.

Još se ne zna da li je malver uklonjen, a moguće je da znači da neki od najosetljivijih aktivnosti Selafilda, kao što su pomeranje radioaktivnog otpada, praćenje curenja opasnog materijala i antipožarni sistem, bili kompromitovani.

profimedia

 

Izvori navode da su strani hakeri najverovatnije pristupili najvišim ešalonima poverljivog materijala na toj lokaciji, koja se prostire na šest kvadratnih kilometara na obali Kambrije, koja se smatra jednom od najopasnijih lokacija tog tipa na svetu.

Puni obim bilo kakvog gubitka podataka i bilo kakvih tekućih rizika za sisteme bilo je teže utvrditi zbog jer Selafild nije upozorio nuklearne regulatore nekoliko godina, rekli su izvori.

Otkrića su se pojavila u "Nuclear Leaks", jednogodišnjoj istrazi Gardijana o sajber hakovanju, radioaktivnoj kontaminaciji i toksičnoj kulturi radnog mesta u Selafildu.

Najveće skladište plutonijuma na planeti

Lokalitet ima najveće skladište plutonijuma na planeti i prostrano smetlište za nuklearni otpad iz programa naoružanja i decenija proizvodnje atomske energije.

Selafild je napravljen pre 70 godina, čuvaju ga dobro naoružani policajci, a procenjuje se da ima oko 11.000 zaposlenih.

Najbliži veći grad koji se nalazi kod Selafilda je Blekpul, na oko 70 kilometara.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet