Fokus

Trojica bivših japanskih vojnika krivi za seksualno napastvovanje koleginice

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2023

-

09:20

Trojica bivših japanskih vojnika krivi za seksualno napastvovanje koleginice
Rina Gonoi - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Japanski sud proglasio je krivim trojicu bivših vojnika da su seksualno napastvovali bivšu koleginicu, preneo je Rojters.

Slučaj bivše pripadnice odbrambenih snaga Rina Gonoj (24), koji je privukao međunarodnu pažnju, odnosi se na incident iz 2021. godine tokom njene službe u vojsci, kada je rekla da su je napastvovale kolege.

Optuženi, koji su negirali da se radi o seksualnom napastvovanju, dobili su po dve godine zatvora uslovno, naveli su lokalni mediji.

Gonoi, koja je rekla da je bila meta konstantnog uznemiravanja, tvrdila je da su je trojica muškaraca oborila na zemlju, raširila joj noge i pritiskali svoje međunožje na nju, simulirajući seksualan čin. Ona se potom žalila nadležnima, ali je kasnije rešila da napusti vojsku, videvši da nije preduzeta nikakva mera.

Kada je izašla u javnost 2022. godine sa optužbom, japansko ministarstvo odbrane uputilo joj je javno izvinjenje i najavilo da će pet osoba umešanih u incident biti razrešeni dužnosti, a četvoro će biti kažnjeno.

Njena borba prepoznata je i u međunarodnim okvirima: magazin Tajm ju je uvrstio u 100 nadolazećih lidera u svetu, dok je BBC uključio u 100 najuticajnijih žena u svetu.

"Cenim činjenicu da poštuju ono što radim. Postoji tendencija u Japanu da kada ljudi istupe javno, budu kritikovani", rekla je Gonoi za Rojters.

Ona je dodala da je dobila mnog pogrdnih komentara.

"Međutim, znam da svet ceni ono što radim", rekla je ona

Odvojeno, Gonoi je podnela privatnu tužbu protiv njenih nekadašnjih pretpostavljenih i vlade, tražeći odštetu za napastvovanje i izostanak reakcije, uprkos njenim žalbama.

Komentari (0)

Svet