Fokus

Istorijski sporazum na COP28: Poziv bez presedana da se prestane sa korišćenjem fosilnih goriva

Komentari

Autor: BBC

13/12/2023

-

08:42

Istorijski sporazum na COP28: Poziv bez presedana da se prestane sa korišćenjem fosilnih goriva
Tanjug/AP/Peter Dejong - Copyright Tanjug/AP/Peter Dejong

veličina teksta

Aa Aa

Na završnici samita o klimi COP28 u Dubaiju prvi put je došlo do istorijskog sporazuma u kojem je upućen poziv bez presedana za prestanak korišćenja fosilnih goriva (ugalj, nafta, gas), prenosi BBC. Cilj je prelazak na druge energente kako bi se sprečili najgori efekti klimatskih promena.

Predsedavajući samita COP28 Sultan Al Džaber iz Ujedinjenih Arapskih Emirata,saopštio je da je sporazum postignut, što je propraćeno gromkim aplauzom skoro 200 delegacija na samitu.

Šef Ujedinjenih nacija za klimu Sajmon Stil je zahvalio Ujedinjenim Arapskim Emiratima na domaćinstvu klimatskog samita i istakao da vlade moraju da "bez odlaganja" primene dogovorene klimatske ciljeve u svojim ekonomijama, prenosi Gardijan.

Specijalni izaslanik predsednika SAD za klimu Džon Keri je rekao da usvojeni sporazum po prvi put poziva na prelazak sa upotrebe fosilnih goriva na druge energente kako bi se do 2050. godine postigla nulta neto emisija uglen-dioksida.

Alijansa malih ostrvskih država (Asios), zemalja koje su veoma izložene negativnom uticaju klimatskih promena, nije u potpunosti zadovoljna postignutim sporazumom.

Predsedavajuća ove alijanse Ane Rasmunsen navodi da predstavnici Asiosa nisu ni bili u prostoriji kada je dokument usvojen.

"Sporazum ima sadrži mnogo toga dobrog, ali smo došli do zaključka da on ne donosi promenu kursa koja nam je bila potrebna. Nije dovoljno pozivati se na nauku, a zatim zanemariti to što nam nauka govori da treba da uradimo", naglasila je Rasmunsen.

Usvojeni dokument prema mišljenju Gardijana ima mnogo "rupa" koje mogu da spreče postizanje klimatskih ciljeva.

"U sporazumu se pominju fosilna goriva što predstavlja važan politički signal, ali ovaj dokument je daleko od istorijskog dogovora koji smo svi očekivali - on je najslabiji koji smo mogli da dobijemo", prokomentarisao je izvršni direktor Inicijative o neširenju fosilnih goriva Aleks Rafailovic.

On smatra da tekst sadrži "mnogo nejasnih rečima koja žele da nas obmanu" i još uvek se oslanja ne tehnologije čiji učinak nije dokazan i koje treba  izbegavati.

 

 

Komentari (0)

Svet