Fokus

"Reči su jedno, a dela su drugo": Koliko su ozbiljni šumovi na relaciji Vašington - Tel Aviv

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/12/2023

-

22:02

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Izrael nastavlja s intenzivnom ofanzivom na severu i jugu Gaze oglušujući se o međunarodne apele za neselektivno bombardovanje civila. Vlasti u Tel Avivu najavljaju borbu do krajnjeg uništenja Hamasa, dok lideri ove militante grupe upozoravaju da posleratno uređenje Pojasa Gaze nije moguće bez njihovog prisustva. Posle višednevnih rasprava usvojena je rezolucija Generlane skupštine Ujedinjenih nacija o prekidu vatre u Gazi. Iako su Sjedinjene Države bile protiv, sve je primetnija diplomatska izolacija Izraela. 

Šumovi na relaciji Vašington - Tel Aviv primetni su već neko vreme. Iako Sjedinjene Države pružaju podršku Izraelu, predizborna kampanja i borba za glasove birača ne ostavljaju mnogo manevarskog prostora zvaničnoj administraciji koja se trudi da zadrži vlast.

Vašington je odložio prodaju više od 20.000 pušaka američke proizvodnje Izraelu, a u do sada najotvorenijem razmimoilaženju, Bajden je pozvao "Bibija", kako po nadimku zove premijera Netanijahua, da donese tešku odluku i promeni krajnje desno izabrane članove vlade.  

Predsednik SAD je rekao da zbog neselektvnog bombardovanja civila sve više zemalja okreće glavu Izraelu.

"Želim da budu fokusirani na to kako da spasu živote civila. Nemojte prestati da jurite Hamas, ali budite oprezniji", rekao je Bajden.

Netanjahu je odgovorio da se bez ozbzira na cenu i međunarodne pritiske, borba protiv Hamasa nastavlja do njihovog uništenja.

Tanjug/AP/Kin Cheung

 

"Želim da budem jasan - povratak talaca je naš glavni cilj i rekao sam našim američkim prijateljima da naši herojski borci nisu umrli uzalud. Zbog njihove smrti, odlučniji smo više nego ikada da nastavimo borbu dok Hamas ne bude eliminisan — do konačne pobede", istakao je Benjamin Netanijahu. 

Bela kuća je pokušala da ublaži kritike na račun Izraela, pa je američki sekretar za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan posetio Izrael I Zapadnu obalu. Prema njegovim rečima, rat će se završiti pregovorima, ali Gaza mora biti pod palestinskom kontrolom. 

"Nastaviću da ističem stav predsednika Bajdena o posvećenosti Sjedinjenih Država očuvanju prostora za mir i za dvodržavno rešenje u kojem je bezbednost Izraela zagarantovana", naveo je Salivan.  

Manja podrška Izraelu i u UN

Da podrška Izraelu nije ni blizu kao što je bila u prvim danima posle sedmog oktobra pokazalo je i glasanje u Generalnoj skupštini UN. Za usvajanje rezolucije kojom se traži momentalan humanitarni prekid vatre, kao i da se "sve strane pridržavaju međunarodnog i humanitarnog prava glasale su 153 zemlje, protiv je bilo 10, a uzdržane su bile 23 članice UN. Među državama koje su podržale rezoluciju je i Srbija, a protiv su bili Izrael i Sjedinjene Američke Države. 

"Ono čemu svedočimo je kolaps humanitarnog sistema bez presedana. U realnom vremenu. Na nama je, kao Ujedinjenim nacijama, da odmah okončamo patnju nevinih civila", rekao je predsednik Generalne skupštine UN Denis Fransis. 

profimedia

 

Izraelski ambasador pri UN Gilad Erdan je naveo da nema gnusnijih zločina od onih koje je počinio Hamas.

"Oni koji podržavaju ovu rezoluciju daju teroristima slobodan prolaz. Prekid vatre znači samo jednu stvar: obezbeđivanje opstanka Hamasa", naveo je.  

Levi: Dela se računaju

Na pitanje postoji li kriza u odnosima Izraela i SAD, novinar Haaretz-a Gideon Levi rekao je za Euronews Srbija da nije siguran da je reč o pravoj krizi.

"Ne zaboravite da je uz sve oštre reči predsednika Bajdena u isto vreme on naredio da se uloži veto na rezoluciju Saveta bezbednosti kojom se traži prekid vatre. Tako da, znate, reči su jedno, a dela drugo. A dela se računaju. Ako SAD ulože veto na zasutavljanje rata to znači da ne postoji prava kriza. Još može da nastane, doduše. Ali, za sada, Amerika i dalje daje zeleno svetlo Izraelu", smatra Levi.

Euronews

Američke diplomate su gotovo svake nedelje u Izraelu u pokušaju da ubede vladu da posle rata radi na rešenju koje podrazumeva dve države, a Levi ističe da za to ne postoji partner sa izraelske strane.

"Svakako ne u ovoj vladi. A ovi američki napori su prilično patetični. Jer, milsim da im je jasno da se to nikada neće dogoditi. Imamo 700.000 jevrejskih doseljenika na Zapadnoj obali koji sprečavaju svako održivo rešenje koje obuhvata palestinsku državu. Nema partnera u Izraelu za takvo rešenje, teško da postoji i paelstinski partner. Posle svega, počinje izborna godina u Sjedinjenim državama, i ko će zapravo da radi na tome? To je još jedna ideja koja ostaje na rečima i nažalost neće odvesti nigde", kaže izraelski novinar.

"Ceo Izrael je regrutovan, i to je opasno"

Levi je inače nedavno napisao tekst pod nazivom "Jedinstveni rat Izraela" u kojem je tvrdio da nikada nije bilo ovakvog rata.

"Menjali smo raspoloženja. Sve je počelo, kao što znate 7. oktobra, varvarskim napadima na jugu Izraela. Izrael je prvo bio u stanju šoka, zatim smo osetili poniženje, nismo razumeli šta se dešava, šta se to upravo dogodilo. Onda su se raspoloženja menjala. Ali, sada se suočavamo sa dva meseca prilično brutalnog rata u Gazi sa hiljadama ubijene dece, gotovo 20.000 ubijenih civila, zapravo većina njih su očigledno civili. Izrael je potpuno slep za ono što se tamo dešava. Izraelski mediji ne prikazuju Gazu. Ono što vi u Beogradu vidite iz Gaze, prosečan Izraelac nikad nije video. Suočavamo se sa realnošću kakve se ja ne sećam", naveo je Levi za Euronews Srbija. 

Poručuje da je rat veoma agresivan i da nema nikakvog otpora, kritike, postavljanja pitanja i sumnji: "Ceo Izrael je regrutovan u ovom ratu. I to je veoma opasna situacija".

Dodaje i da se premijer Netanjahu ne suočava sa kritikama unutar zemlje i da većina Izraelaca, ako ne i svi, smatraju da treba nastaviti rat po svaku cenu dok se ne postignu dva cilja.

"Jedan je očigledno da svi taoci budu pušteni, drugi je da Hamas bude uništen, a to je vrlo nejasna ideja", navodi. 

Kako kaže, ključni problem je šta "posle Hamasa", i plan nije postojao od prvog dana rata, zbog čega on dovodi u pitanje ishod.

Tanjug/AP/Leo Correa

 

"Nastavićemo da ubijamo, i nas će takođe ubijati, i šta onda? Recimo da uspemo da uništimo Hamas. Šta ćemo onda? Na to niko nema odgovor. A krenuti u rat bez konačnog cilja je strašna stvar", kaže Levi. 

Povodom poslednjeg glasanja u UN i utiska o sve većoj međunarodnoj izolaciji Izraela, Gideon levi kaže da, kad god je Izrael kritikovan ili izlovan, Izraelci kažu da je ceo svet protiv njih i da su "svi u svetu antisemiti i da zato neće time mnogo da se bave".

"Imamo Sjedinjene Države koje nas snabdevaju oružjem, takođe i novcem, daju nam poliitčku podršku i to nam je dovoljno", naveo je. 

Dodaje i da je očekivan rezultat najnovije ankete palestinskog centra za politiku i istražvanja koja je pokazala da se podrška Hamasu na Zapadnoj obali utrostručila od septembra ove godine.

"Na Zapadnoj obali misle da palestinska uprava ne čini ništa da ih zaštiti, da ne čini ništa da okonča okupaciju, a onda vide braću u Gazi kako se bore protiv okupacije, pokazuju otpor i misle da su čak nešto i postigli. Toliko je bilo očekivano da će Hamas postati popularniji, ali u isto vreme, ne zaboravite da u Gazi koja plaća cenu, i to užasnu cenu ovog rata, Hamas jako loše stoji", kaže novinar. 

Na pitanje da li može da zamisli šta će se dogoditi kada se rat završi, odgovara odrično i napominje da se plaši da se Gaza ne pretvori u Somaliju: "Sa anarhijom, bez ikoga da tamo predstavlja vlast, ili možda Izrael tamo ostane nekoliko godina. Obe mogućnosti su veoma uzmenirujuće".

Komentari (0)

Svet