Fokus

SAD: Nacrt nove rezolucije UN, umesto da poveća, mogao bi da uspori pomoć Gazi

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2023

-

17:04

SAD: Nacrt nove rezolucije UN, umesto da poveća, mogao bi da uspori pomoć Gazi
SAD: Nacrt nove rezolucije UN, umesto da poveća, mogao bi da uspori pomoć Gazi - Copyright Tanjug/AP/John Minchillo

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države saopštile su danas da bi sadašnji nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN, koji ima za cilj da poveća humanitarnu pomoć pojasu Gaze, zapravo mogao da uspori preko potrebne isporuke toj palestinskoj enklavi.

Portparol misije SAD pri Ujedinjenim nacijama Nejt Evans istakao je, uoči očekivanog glasanja o toj rezoluciji, da s njom u vezi postoji "ozbiljna i široko rasprostranjena zabrinutost", preneo je Rojters.

"Cilj ove rezolucije je da olakša i pomogne proširenje humanitarne pomoć u Gazu, što ne smemo izgubiti iz vida", naveo je on.

Evans je poručio kako se "mora osigurati da svaka odluka pomaže ili makar ne šteti situaciji na terenu".

Britanska agencija objavila je juče da se u nacrtu rezolucije, koji su predložili UAE, poziva na "hitnu obustavu neprijateljstava" kako bi se omogućio siguran i nesmetan pristup humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Na zahtev SAD juče je, međutim, ponovo odloženo glasanje u Savetu bezbednosti UN o predlogu rezolucije kojom bi trebalo da se poveća pomoć Pojasu Gaze i zahteva od UN da preuzme nadgledanje nad humanitarnim isporukama u palestinskoj enklavi, podseća Rojters.

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj je trebalo da se glasa o nacrtu rezolucije o Gazi, odložena je i u utorak, kako bi bio izbegnut američki veto.

Diplomata UN upoznat sa pregovorima, rekao je Rojtersu da su razgovori u toku i da je potrebno još vremena, a da ishitreno glasanje ne bi donelo pozitivan ishod, misleći na mogući veto SAD na nacrt rezolucije. Nije poznato kada bi glasanje u SB UN moglo da se održi, navodi britanska agencija.

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je danas da SAD žele da nastave pregovore u Saveta bezbednostI UN oko rezolucije koja se odnosi na prekid vatre u Pojasu Gaze i dostavljanje pomoći u palestinsku enklavu.

Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews, File

 

On je kazao da SAD dele cilj koji se nalazi u osnovi rezolucije koju su predložili Ujedinjeni Arapski Emirati, da se poveća pomoć u Gazi, prenosi Rojters.

Rojters navodi da se u nacrtu rezolucije navodi i "duboka zabrinutost zbog strašne humanitarne situacije u Gazi koja se ubrzano pogoršava" i "nesrazmernog uticaja" koji sukob ima na žene i decu.

Od generalnog sekretara UN se traži da uspostavi mehanizam za praćenje, kako bi se nadgledale i ubrzale sve pošiljke humanitarne pomoći.

U nacrtu rezolucije se zahteva i "momentalno i bezuslovno" oslobađanje svih talaca i "snažno se osuđuju" sva kršenja međunarodnog humanitarnog prava, uključujući neselektivne napade na civile "i sve akte terorizma".

Ističe se "nepokolebljiva posvećenost Saveta bezbednosti rešenju o dve države" i naglašava važnost ujedinjenjenja Zapadne obale i Pojasa Gaze, pod kontrolom palestinskih vlasti.

Komentari (0)

Svet