Fokus

SAD ponovo otvorile ključne železničke granične prelaze s Meksikom

Komentari

Autor: Tanjug

22/12/2023

-

23:16

SAD ponovo otvorile ključne železničke granične prelaze s Meksikom
SAD ponovo otvorile ključne železničke granične prelaze s Meksikom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

SAD su danas ponovo otvorile dva železnička granična prelaza između Teksasa i Meksika, Igl Pes i El Paso, pet dana nakon što su ključni trgovinski putevi zatvoreni kako bi se rasporedila granična policija kao odgovor na povećan broj prelaska migranata na teritoriju SAD, saopštila je administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Zatvaranja su izazvala reakcije železnice, poljoprivredne industrije i pojedinih zakonodavaca zbog ekonomskog uticaja na izvoznu trgovinu, prenosi Rojters.

Uzgajivači kukuruza, soje i pirinča, kao i proizvođači mleka, saopštili su da je tokom svakog dana kada su granice bile zatvorene izgubljeno "skoro milion bušela izvoza žitarica zajedno s izvoznim potencijalom mnogih drugih poljoprivrednih proizvoda".

Američka agencija za zaštitu granica i carinu (CBP) saopštila je da je Igl Pes prelaz za motorna vozila ostao zatvoren, kao i pešački granični prelaz San Isidro kod San Dijega. 

Pored toga, operacije na ulascima u SAD u Lukvilu i Moreli Gejtsu u Arizoni ostaju suspendovane.

U četvrtak američko Ministarstvo za unutrašnju bezbednost preduzelo je privremenu meru zatvaranja graničnog prelaza Teksas-Meksiko kako bi "zaustavilo veliko kretanje migranata koji dolaze železnicom i da bi zaštitilo zdravlje i bezbednost svog osoblja".

Bela kuća je tada saopštila i da nastavlja redovnu komunikaciju sa privrednim subjektima, zbog procene i ublažavanja uticaja privremenih mera zatvaranja.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet