Fokus

Hiljade migranata peške krenulo iz južnog Meksika ka SAD

Komentari

Autor: Tanjug

25/12/2023

-

12:52

Hiljade migranata peške krenulo iz južnog Meksika ka SAD
Hiljade migranata peške krenulo iz južnog Meksika ka SAD - Copyright Tanjug/AP Photo/Christian Chávez

veličina teksta

Aa Aa

Procenjuje se da je oko 7.000 migranata, uključujući hiljade dece, peške krenulo iz južnog Meksika u pokušaju da stignu do granice sa Sjedinjenim Američkim Državama, piše BBC.

Karavan migranata, sa transparentom na kome piše "Izlazak iz siromaštva", krenuo je na Badnje veče iz južnog meksičkog grada Tapačule, u blizini granice sa Gvatemalom.

Lokalni mediji navode da je većina migranata sa Kube, iz Haitija i Hondurasa, ali da su neki došli čak iz Bangladeša i Indije.

Mnogi su rekli da su odlučili da se karavanu priključe nakon što su mesecima čekali na dozvole za tranzit.

Aktivista za prava migranata Luis Garsija Viljagran, koji se pridružio karavanu, rekao je da je to poslednje rešenje za mnoge migrante koji su ostali "zaglavljeni" u Tapačuli.

Nekoliko graničnih prelaza nedavno je zatvoreno zbog velikog priliva migranata, a američki državni sekretar Entoni Blinken trebalo bi u sredu da razgovara sa meksičkim predsednikom Andresom Manuelom Lopez Obradorom o tome kako da se masovna migracija obuzda. 

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je da američki predsednik Džozef Bajden i njegov meksički kolega dele zabrinutost zbog "dramatičnog" povećanja broja migranata koji prelaze granicu između dve zemlje.

Broj migranta otkrivenih na južnoj granici SAD premašio je dva miliona u 2022. i 2023. godini, a samo u septembru ove godine, prema podacima američke unutrašnje bezbednosti, američke granične patrole otkrile su više od 200.000 migranata koji su nezakonito prešli granicu između SAD i Meksika.

Problem imigracije postao je jedna od centralnih političkih tema u SAD, a na predsednika Bajdena vrši se sve veći pritisak da zaustavi ulazak migranta preko južne granice zemlje.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet