Fokus

IAEA: Iran ponovo obogaćuje uranijum do nivoa potrebnog za nuklearno oružje

Komentari

Autor: Tanjug

26/12/2023

-

14:32

IAEA: Iran ponovo obogaćuje uranijum do nivoa potrebnog za nuklearno oružje
Tanjug/AP/Heinz-Peter Bader - Copyright Tanjug/AP/Heinz-Peter Bader

veličina teksta

Aa Aa

Iranske vlasti preokrenule su politiku iz poslednjih nekoliko meseci i nastavile s obogaćivanjem uranijuma na nivoe od 60 odsto, odnosno blizu stepena koje se smatra oružjem, saopšteno je iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Iran već poseduje dovoljno količina uranijuma obogaćenog do 60 odsto, da će, ukoliko se nastavi sa ovakvim tempom obogaćivanja, uskoro moći da napravi tri atomske bombe, prenosi Rojters.

''Iran je povećao proizvodnju visoko obogaćenog uranijuma, preokrenuvši prethodno smanjenje proizvodnje od sredine 2023. godine'', navodi se u saopštenju IAEA. Nakon politike usporavanja, postrojenja za obogaćivanje u kompleksu Natanz i fabrici Fordov u planinama, obogaćuju uranijum do 60 odsto po stopi od oko tri kilograma mesečno'', navodi se u saopštenju.

Prema definiciji IAEA, oko 42 kilograma uranijuma obogaćenog do 60 odsto dovoljna je količina da se započne pravljenje nuklearne bombe.

Inspektori IAEA su prvo primetili promenu u proizvodnji u Fordou 25. novembra, nakon čega je Iran rekao da je promena napravljena 22. novembra i da se tamo stopa proizvodnje vraća na nivo pre usporavanja, navodi se u izveštaju.

''Agencija potvrđuje da je od kraja novembra 2023. stopa po kojoj Iran proizvodi uranijum obogaćen do 60 odsto u ova dva postrojenja zajedno povećana na približno devet kilograma mesečno'', navodi se u izveštaju IAEA.

Iran negira da radi na stvaranju nuklearnog oružja.

Mnoge diplomate veruju da je usporavanje, koje je počelo u junu, bilo rezultat tajnih pregovora između SAD i Irana koji su doveli do oslobađanja američkih državljana  iz Irana ranije ove godine.
 

Komentari (0)

Svet