Fokus

Prvi susret Lavrova i Blinkena: Sastanak konstruktivan, ali postoje neslaganja

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2021

-

10:33

Prvi susret Lavrova i Blinkena: Sastanak konstruktivan, ali postoje neslaganja
Prvi susret Lavrova i Blinkena: Sastanak konstruktivan, ali postoje neslaganja - Copyright Tanjug/AP/Saul Loeb

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov susreli su se sinoć prvi put nakon stupanja Blinkena na dužnost, a ruski diplomata je ocenio sastanak konstruktivnim.

Sjedinjene Američke Države i Rusija imaju različite stavove, ali treba da sarađuju u nekim pitanjima, saglasili su se američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na svom prvom sastanku u Rejkjaviku.

Lavrov je na početku sastanka rekao da dve zemlje treba da utvrde kako će se razvijati njihovi odnosi, jer su neslaganja koja postoje velika.

"Lideri Rusije i Amerike treba da sarađuju u oblastima gde se naši interesi podudaraju, posebno kada je reč o strateškoj stabilnosti", rekao je šef ruske diplomatije, prenosi Sputnjik.

"Sjedinjene Američke Države i Rusija mogu da rade u mnogim pravcima, uprkos postojanju razlika, a ako lideri zemalja budu sarađivali, svet će postati bezbedniji", naveo je Blinken.

Tanjug/AP/Saul Loeb

 

On je potvrdio stav nove američke administracije da Vašington traži "stabilne i predvidljive odnose sa Rusijom", ali i da postoje nesuglasice.

Sastanak Lavrova i Blinkena u Rejkjaviku ujedno je i prvi susret na visokom nivou predstavnika Bajdenove administracije i njegovog ruskog kolege, do kojeg dolazi uoči mogućeg samita predsednika Vladimira Putina i Džoa Bajdena u junu.

Lavrov je ocenio da dve strane razumeju potrebu "za prevazilaženjem nezdrave situacije koja je stvorena u odnosima Moskve i Vašingtona prethodnih godina", prenosi RIA Novosti.

"Mnogo je blokada, nije ih lako razbiti, ali osetio sam da su Entoni Blinken i njegov tim odlučni da to urade", rekao je ruski ministar spoljnih poslova nakon sastanka održanog u Rejkjaviku.

Tanjug/AP/Saul Loeb

 

Govoreći o radu diplomatskih predstavništava u Rusiji i Sjedinjenim Državama, Lavrov je ocenio da lančana reakcija međusobnog zatvaranja diplomatskih predstavništava nikome ne odgovara i dodao da će biti pripremljeni predlozi za predsednike o tom pitanju.

Lavrov je naveo da je sa američkim kolegom razgovarao o nizu međunarodnih pitanja - situaciji na Korejskom poluostrvu, obnavljanju zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu i situaciji u Avganistanu.

Pregovori između Lavrova i Blinkena u Rejkjaviku trajali su skoro dva sata.

Komentari (0)

Svet