Fokus

Meksiko sklopio neodređene "važne" dogovore sa SAD u pregovorima o migracijama

Komentari

Autor: Tanjug

28/12/2023

-

10:35

Meksiko sklopio neodređene "važne" dogovore sa SAD u pregovorima o migracijama
Meksiko sklopio neodređene "važne" dogovore sa SAD u pregovorima o migracijama - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Meksiko je saopštio da je sklopio "neodređene važne" poslove sa Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Rojters.

Posle pregovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom koji su vođeni iza zatvorenih vrata, meksička ministarka spoljnih poslova Alisija Barsena rekla je novinarima da je naterala američke zvaničnike da ublaže sva preostala ograničenja na prekograničnu razmenu.

Takođe, predsednik Meksika Andreas Manuel Lopez Obrador je u objavi na društvenim mrežama, pozdravio ono što je opisano kao "važni sporazumi" posle razgovora sa američkim zvaničnicima, ali ni on nije precizirao o čemu se zapravo radi.

Juče je najavljeno da će državni sekretar Entoni Blinken, američki sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas i Bajdenova savetnica za unutrašnju bezbednost Liz Šervud-Rendal otputovati u Meksiko gde će se sastati sa predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom, zbog porasta imigranatske krize, koja predstavlja jedno od centralnih pitanja predstojećih predsedničkih izbora u SAD.

Prema zvaničnim podacima američkih službi, samo u toku ovog meseca čak 10.000 migranata dnevno se uhapsi na jugozapadnoj granici SAD.

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador izrazio je ranije spremnost da pomogne, ali je ukazao da želi da vidi napredak u odnosima SAD sa Kubom i Venecuelom, zemaljama iz kojih dolazi najveći broj migranata, kao i više (američke) razvojne pomoći za ceo region.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp, vodeći kandidat republikanaca za predstojeće izbore sledeće godine, obećao je da će se obračunati sa ilegalnim migracijama i ograničiti one legalne ukoliko bude izabran.
 

Komentari (0)

Svet