Fokus

Republikanci traže da Vrhovni sud Kolorada poništi presudu o Trampu

Komentari

Autor: Tanjug

28/12/2023

-

12:49

Republikanci traže da Vrhovni sud Kolorada poništi presudu o Trampu
Tanjug/AP/Seth Wenig - Copyright Tanjug/AP/Seth Wenig

veličina teksta

Aa Aa

Republikanska stranka uložila je danas žalbu na odluku Vrhovnog suda Kolorada kojom je bivši predsednik SAD Donald Tramp diskvalifikovan sa predsedničkih izbora u toj američkoj saveznoj državi.

"Vrhovni sud Kolorada uklonio je vodećeg republikanskog kandidata sa glasačkih listića, suštinski promenivši tok američke demokratije", naveli su advokati Republikanske stranke u Koloradu, prenosi portal Hil.

U žalbi se ističe da je Vrhovni sud pogrešno presudio u slučaju i navodi da se odredba 14. amandmana ne odnosi na funkciju predsednika.

Dodaje se da bi uklanjanjem Trampa sa glasačkog listića bila učinjena "medveđa usluga" Sjedinjenim Državama.

Vrhovni sud Kolorada proglasio je prošle nedelje bivšeg predsednika Donalda Trampa nepodobnim za Belu kuću i presudio da u toj saveznoj američkoj državi on ne može da bude na glasačkom listiću na izborima naredne godine zbog, kako se navodi, uloge u napadu njegovih pristalica na američki Kongres 6. januara 2021. godine.

Tramp je prvi predsednički kandidat u američkoj istoriji koji je proglašen nepodobnim za položaj predsednika, prema retko korišćenoj odredbi 14. amandmana američkog Ustava, kojom se zabranjuje zvaničnicima koji su učestvovali u "pobuni" da obavljaju javnu funkciju.

Ukoliko Vrhovni sud SAD bude potvrdio presudu suda u Koloradu, to verovatno neće uticati na ishod izbora 2024. godine jer ta savezna država tradicionalno pripada demokratama.

Međutim, potvrda te presude mogla bi da otvori vrata da se slični scenariji ponove i u drugim saveznim državama.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet