Fokus

Milej zvanično odbio poziv da se Argentina pridruži BRIKS-u

Komentari

Autor: Tanjug

29/12/2023

-

20:33

Milej zvanično odbio poziv da se Argentina pridruži BRIKS-u
Milej zvanično odbio poziv da se Argentina pridruži BRIKS-u - Copyright Tanjug/AP/Natacha Pisarenko

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Argentine Havijer Milej zvanično je odbio poziv da se Argentina pridruži BRIKS-u. Prema pisanju argentinskih medija, Mllej je pre nekoliko dana uputio zvanična pisma predsedniku Kine Si Đinpingu i predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu u kojima ih je obavestio o odbijanju Argentine da se pridruži BRIKS-u.

Napominje se da je lider Argentine o ovoj odluci obavestio i predsednika Brazila Luiza Inasija Lulu da Silvu, premijera Indije Narendru Modija i predsednika Južne Afrike Sirila Ramafozu, prenosi ''Buenos Aires Herald''.

U pismu, Milej je ukazao da njegova vlada u ovom trenutku ne smatra da je inkorporacija u blok "prikladna".

Milejev prethodnik, Alberto Fernandez, ranije je najavio da će se Argentina pridružiti BRIKS-u u avgustu, tvrdeći da će to zemlji omogućiti da razvija svoja trgovinska partnerstva širom sveta.

Tokom predizborne kampanje, Milej je nagovestio da će njegova vlada težiti poboljšanju odnosa sa SAD, Izraelom i „slobodnim svetom“.

Argentina je trebalo da se zvanično pridruži BRIKS-u 1. januara 2024. godine, nakon što je brazilski predsednik Lula energično vodio kampanju za njen prijem.

Tanjug/AP/Eraldo Peres

Luiz Inacio Lula da Silva, predsednik Brazila

Milej je optužio Brazil da je "komunistička" zemlja, iako je ublažio svoj stav otkako je izabran i pozvao Lulu na svoju inauguraciju.

Međutim, Lula nije prisustvovao jer je pozvan i bivši predsednik Žair Bolsonaro.

BRIKS je u avgustu odobrio ulazak Egiptu, Etiopiji, Iranu, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zajedno sa Argentinom.

Milej je više puta izjavljivao da u spoljnoj politici namerava da se fokusira na odnose sa Vašingtonom, a ne na zemlje BRIKS-a.

Prema njegovim rečima, Buenos Ajres treba da napusti pezos i pridruži se zemljama koje koriste američki dolar kao zvaničnu valutu, kao i da ukine Centralnu banku i nekoliko ministarstava, smanjujući vladin aparat.

Komentari (0)

Svet