Fokus

Pokrenuta istraga o sitnim plastičnim kuglicama na severozapadnoj obali Španije

Komentari

Autor: Tanjug

09/01/2024

-

16:45

Pokrenuta istraga o sitnim plastičnim kuglicama na severozapadnoj obali Španije
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Španski državni tužioci pokrenuli su istragu o ogromnom broju sitnih plastičnih kuglica koje su isplivale na severozapadnu obalu te zemlje nakon što su prosute sa transportnog broda, što predstavlja mogući veliki ekološki problem u toj oblasti.

Tužioci su saopštili kasno u ponedeljak da strahuju da bi ta plastika mogla da ima toksična svojstva i navode da postoje indicije da je pronađena i na portugalskim, pa čak i francuskim obalama, preneo je AP.

Pojava sitnih plastičnih kuglica prvi put je prijavljena vlastima 13. decembra kada se stotine hiljada sićušnih belih kuglica pojavilo na obali španskog Atlantika.

Predstavnik španske vlade za region severozapadne Galicije rekao je da je teretni brod koji je plovio pod liberijskom zastavom izgubio šest kontejnera u blizini obale Portugalije.U jednom od šest kontejnera bilo je 1.000 džakova sa po 25 kilograma sićušnih plastičnih kuglica koje se koriste u proizvodnji plastičnih proizvoda, rekao je predstavnik vlade.

Grinpis i druge ekološke grupe kažu da kuglice predstavljaju opasnost za ljude i životinje koje žive u moru jer se mogu razbiti u još manju mikroplastiku koju mogu da pojedu ribe.Volonteri i radnici su organizovali čišćenje plaža i obale od sitnih plastičnih kuglica. Morska obala Galicije je devastirana zbog izlivanja nafte iz tankera 2002. godine.
 

Komentari (0)

Svet